Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo rješenje

Smetaju vas vjetrovi i nadutost? Doznajte kako će vas ova biljka 'spasiti'

Metvica
Foto: Thinkstock
10.03.2019.
u 17:25

I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini paprena metvica rabi se kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe.

Uz to što ostavlja osvježavajući okus u ustima i zbog kojeg se koristi u "kozmetičke" svrhe, metvica pruža i niz terapijskih pogodnosti, a posebno se to odnosi na probavni sustav.

Paprena metvica opušta probavne mišiće olakšavajući otpuštanje vjetrova i smanjujući osjećaj nadutosti, a smatra se da unos te ljekovite biljke može ubrzati ranu fazu probave. Potvrđuje to i studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology. U studiji je sudjelovalo 10 zdravih muškaraca koji su ili unijeli samo testni obrok ili su uz obrok konzumirali i ulje peperminta. Nakon obroka znanstvenici su 4 sata promatrali brzinu pražnjenja želuca te utvrdili da je paprena metvica pomogla u ranoj fazi probave na način da je ubrzala pražnjenje želuca.

Malena biljka sa zelenkastim, paperjastim lišćem već stoljećima uspijeva u Europi, Sjevernoj Americi i sjevernoj Africi, a danas se uzgaja diljem svijeta.

Ljekovitih svojstava bili su svjesni još i stari Grci koji su se listom ove biljke koristili baš za pomoć pri probavnim tegobama. I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini paprena metvica rabi se kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe. Primjenjivana je u liječenju prehlada, grčeva, probavnih tegoba, grlobolje i zubobolje.

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Ključne riječi

Komentara 1

BL
bljak007
19:24 10.03.2019.

Natrljaš klit i eto vrućih orgazama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije