Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šibenik

Šibenik je grad bez plaže, na kupanje se ne može šetajući

patrola šibenik (1)
Foto: VL
1/3
06.08.2011.
u 12:00

Iako Šibenik privlači mnoštvom povijesnih tajni, najbliža plaža udaljena je šest kilometara

Od brojnih prijatelja, poznanika i kolega još nikoga nisam čuo da je rekao: Idem ljetovati u Šibenik. Ako netko ljetuje na tom području, govori o okolnim turističkim mjestima, ali o Šibeniku ni da zucne. Uvijek sam se pitao zbog čega Šibenik tako loše kotira kod hrvatskih turista.

Na kupanje i brodicom

I onda kada dođete u Šibenik postane vam jasno zbog čega taj grad nije toliko poželjan turistima. Jedan je od glavnih uvjeta turista kada biraju mjesto za odmor ima li ono dobre plaže i jesu li blizu, kakva je zabava u tom gradu, a nakon toga slijede pitanja i o drugoj turističkoj ponudi. Vjerovali ili ne, Šibenik je jedini grad na Jadranu koji nema gradsku plažu. Sami mještani, a i turisti koji su odsjeli u Šibeniku, za odlazak na najbližu plažu moraju koristiti gradski prijevoz, osobni automobil ili pak brodicu. Najbliža plaža Brodarica udaljena je šest kilometara od grada, a Jadrija čak 16 kilometara, pa turisti koji odsjedaju u gradu moraju ići na te plaže, kao vikend-turisti iz Hercegovine i Dalmatinske zagore na Makarsku rivijeru.

Međutim, kako reče dogradonačelnik Šibenika Franko Vidović, Šibenik će još samo ove sezone biti bez gradske plaže. Naime, Šibenčani su imali gradsku plažu prije više od pola stoljeća, ali su onda komunističke vlasti odlučile na najatraktivnijem prostoru sagraditi tvornicu legura, a one koji su željeli uživati u ljetnom kupanju protjerali su izvan grada. E, idućeg ljeta neće biti tako. Baš na tom prostoru bivše tvornice legura niknut će najmodernija gradska plaža na Jadranu, a oni koji se budu kupali na njoj u svakom trenutku moći će vidjeti lijepe vizure starih šibenskih zidina, koje bi trebale biti najveća uzdanica u razvoju turizma. Ta prva gradska plaža bit će završena 1. lipnja iduće godine. Izgledat će moderno, imat će niz zanimljivih sadržaja koje će turisti moći koristiti dok se kupaju, a navečer pretvarat će se u najljepše mjesto za izlazak.

Kada se prvi kupači okupaju na toj modernoj šibenskoj plaži, grad koji ima izniman turistički potencijal zasjat će pravim sjajem. Taj turistički potencijal Šibenika ogleda se u tome što je od svih gradova na moru, grad podno Šubićevca najbliži autocesti Zagreb - Vrgorac. Za pet minuta se sa te autoceste, koja je udaljena od grada samo pet kilometara, dolazi u gradsko središte. A stari dio Šibenika sa svim poznatim građevinama još je jedan veliki potencijal. I danas je taj dio grada pun stranih turista koji šetajući uskim ulicama i penjući se bezbrojnim skalinama otkrivaju povijesnu tajnu toga grada.

Kulturni dijamant

Za Šibenik stranci imaju običaj reći da je to kulturni dijamant sa svim svojim povijesnim građevinama. Dok sam uskom uličicom išao do katedrale sv. Jakova, naišao sam na jedan prostor u kojemu su izložene replike djela jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika i graditelja Jurja Dalmatinca. Zapanjio me još jedan podatak koji sam čuo u Šibeniku od jednog vlasnika restorana. Rekao mi je da u starom dijelu Šibenika ima tridesetak kapelica i crkvica.

A da Šibenik, odnosno njegova najbliža okolica, ima lijepe, čiste i uredne plaže dokaz je turistički kompleks Solaris. To je prava turistička oaza u kojoj osim vrhunskog smještaja možete naći i druge vrlo zanimljive sadržaje. Svaki hotel ima bazen za odrasle i djecu, oko hotela mnogo zelenila i drugih sadržaja primjerenih za plažu, a na južnom dijelu turističkog kompleksa, osim lijepe plaže na kojoj svakog gosta hotela čeka ležaljka, nalazi se i najveće iznenađenje koje sam doživio tijekom patrole. Vlasnici Solarisa su u tom kompleksu sagradili repliku starog dalmatinskog sela i pretvorili ga u ugostiteljski raj. Ondje se svake večeri u lijepom ugođaju traži stolac više. I nije samo to iznenađenje, nego i veliki gusarski brod pretvoren u kafić na plaži, te minijaturno golfište napravljeno među replikom pravoga gusarskog brloga na pustom otoku. Zato, nemojte obilaziti Šibenik, jer će on idućih godina postati pravi turistički hit na Jadranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije