Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

S malo novca do blagdanskog stola i darova

bor
16.12.2009.
u 19:01

Uz male savjete o uštedi nema mnogo odricanja, potrebno je pametno ulagati i krizni Božić bit će kao i svaki drugi.

Bogat blagdanski stol, prekrasno ukrašeno drvce i darovi ispod njega mogući su i ovog “kriznog” Božića. Potrebno je samo nekoliko malih trikova kako biste uštedjeli i najpametnije iskoristili ono malo novca što ste ga odvojili za blagdane.

Božićni šoping u siječnju

Savjete o uštedi, a da nitko ne ostane zakinut za dar i puricu na stolu, donosi financijski portal Pametna kuna koji je doskočio i problemu histerične potrošnje. Kako biste odoljeli histeriji šopinga, Pametna kuna savjetuje da napišete na papir ukućanima što će dobiti za Božić i stavite pod bor, a dostavu im obećajte u siječnju te pričekajte sniženja nakon blagdana. Najvjerojatnije ćete sve to moći kupiti povoljnije nego tjedan prije, a i neće biti histerije zbog koje kupite i ono što niste mislili.

Sniženja i popusti ne kriju uvijek zamke, samo je dobro unaprijed isplanirati što sve treba kupiti na sniženju. Kad je riječ o blagdanskim ukrasima, reciklaža je hit godine. Umjesto tradicionalnih prirodnih ili umjetnih božićnih ukrasa, čak i najzagriženiji sljedbenici modnih diktata radije biraju ukrase stvorene u vlastitom domu ili čak izrađene od praznih plastičnih boca staklenki, pa i drugog otpada.

LED lampice su u modi

Račun za struju u prosincu je najveći, a Pametna kuna savjetuje da ukrasite drvce LED lampicama (odnosno diodama koje emitiraju svjetlost). Ne samo da se ne zagrijavaju poput klasičnih lampica, pa ne prijete zapaljenjem drvca, nego i troše 80-ak posto manje struje od običnih lampica. Nešto su skuplje od običnih, ali isplati se investirati stotinjak kuna u njih, a mogu se pronaći na internetu i na stranicama portala Njuskalo.hr.

Božić bez finog ručka i boce vina teško je zamisliv, a Pametna kuna kaže da prije odlaska u kupnju provjerite na njihovu portalu cijene u svim trgovačkim centrima (http://www.pametnakuna.hr/najpovoljnija-kupnja). Četveročlana obitelj kupnjom namirnica na sniženjima može uštedjeti više od 1000 kuna na mjesec. Važno je imati popis i brže ćete obaviti kupnju, a i manje su šanse da ćete trošiti na nepotrebno.

 

Kako uštediti?

Ne pretjerujte s hranom
Ne kupujte preveliku puricu za božićni ručak. Po osobi je dovoljno pola kilograma

Pametno birajte drvce
Umjetna drvca jeftinija su od pravih jer je to ulaganje koje traje nekoliko godina

Plastične kuglice
Plastične su kuglice jeftinije, a i djeca ili kućni ljubimci koji trče po kući ne mogu ih razbiti

Višak novca uložite
Višak novca uložite da ga ne biste u iskušenju potrošili, pa makar bila riječ i o 10, 20 ili 100 kn

Modus-privilegium
Štedljivom karticom koju daruje portal Pametna kuna u više od 1300 trgovina ostvarujete popust do 20 %.

Zamatanje darova
Mnogi trgovački centri besplatno zamataju darove. Štedite novac i vrijeme

Društvena igra kao dar
Praktično kao dar za drugu obitelj jer u društvenoj igri sudjeluju svi ukućani

Hrana robnih marki
Razumno rješenje je kupnja hrane robnih marki. Ti su proizvodi jeftiniji od brendiranih

Štednja struje
Ako imate klasičnu rasvjetu, tada lampice uključujte u razdoblju jeftinije struje, od 21 do 7 sati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije