Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali

Riješite se nervoze: S ovim jednostavnim trikom možete ‘prevariti’ svoj mozak

Shutterstock
20.12.2022.
u 10:30

Tiktokerica Mollie koja studira psihologiju priznala je da nije mogla vjerovati da je to istina sve dok ga nije sama isprobala i uspjelo je

Studentica psihologije, Mollie Trainor otkrila je kako pomoću samo dvije riječi možete prevariti svoj um da mislite da više niste nervozni. TikTokerica i plesačica koja je završila preddiplomski studij iz psihologije, objasnila je koncept u videu, piše Unilad.

Kako se rukujete? Doznajte što vaš stisak ruke govori o vama!

1/6

Mollie je objavila video tijekom učenja za studij, kao odgovor drugom korisniku koji je upitao: "Sociolozi i psiholozi, koja je jedna stvar za koju znate da je istinita o ljudskom ponašanju, a koju jednostavno ne možete prihvatiti?" Trik je toliko jednostavan da Mollie nije mogla vjerovati da je to istina sve dok ga nije sama isprobala i uspjelo je. 

- Jeste li znali da ako osjećate anksioznost prije nastupa zbog nečega što se sprema - možda ste nervozni zbog prezentacije ili slično - možete prevariti svoj mozak da pomislite da ste uzbuđeni, a ne nervozni tako što ćete samo reći naglas 'Uzbuđen sam' - rekla je Mollie.

Razlog za to je, kako kaže, zato što su uzbuđenje i nervoza stanja 'visokog uzbuđenja', a tehnika se zove anksiozno preispitivanje.

@mollietrainor #stitch with @rachelvanderbilt ♬ original sound - Mollie

- Fiziološki, ono što vam se događa je prilično slično. Tako da je lako natjerati vaš mozak da reinterpretira te signale kao uzbuđenje, a ne kao nervozu - objasnila je.

Dodaje i da ovo funkcionira bolje nego da samo sebi kažete da se 'smirite' jer je smirenost stanje 'niskog uzbuđenja'. TikTokerica je rekla i da zaista nije vjerovala da to može uspjeti dok nije i sama probala. 

Jedna studija iz 2013. , koju je proveo student u Harvard Business School, testirala je teoriju u brojnim situacijama koje izazivaju anksioznost. Njeni nalazi su pokazali da je kod većine sudionika studije preoblikovanje anksioznosti kao uzbuđenja bilo efikasnije od pokušaja da se smire.Ovo preoblikovanje je zapravo poboljšalo performanse sudionika u situacijama poput javnog govora, pjevanja i izvođenja zadataka iz matematike.

Na TikToku, Mollie je pojasnila da ovo radi samo za anksioznost prije nastupa i nije namijenjeno onima koji pate od anksioznih poremećaja. Brojni korisnici komentirali su njezin video, rekavši da su isprobali ovu tehniku i da je djelovala.

- Imala sam nastup prošli tjedan i svima sam samo ponavljala da sam uzbuđena. Bilo je to stresno iskustvo, ali nisam se uopće bojala - napisao je jedan od korisnika.

Vole luksuzan život: Ovi horoskopski znakovi su najveći materijalisti!

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar southman
southman
11:43 20.12.2022.

a što ako mi se zbog tog uzbuđenja digne kao jarbol ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije