Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje leukemije

Revolucionarno otkriće: Novom metodom izliječeno čak 94 posto umirućih pacijenata

Krv
Foto: Thinkstock
16.02.2016.
u 11:57

– Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla – rekao je voditelj istraživanja Stanley Riddell

Znanstvenici iz Centra za istraživanje karcinoma Fred Hutchinson u američkoj saveznoj državi Washington vjeruju da su pronašli revolucionarnu metodu za liječenje akutne limfoblastične leukemije, a koja bi se mogla primijeniti i na druge vrste raka, piše Guardian.

Onkolozi su u novom istraživanju utjecali na T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora te ih potom vraćali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

U jednom istraživanju čak 94 posto pacijenata nije više imalo simptome limfoblastične leukemije, dok je u drugom 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagiralo pozitivno na liječenje.

– Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla – rekao je voditelj istraživanja Stanley Riddell.

Ovakva vrsta liječenja nije potpuno bezopasna s obzirom na to da je sedmero pacijenata s limfoblastičnom leukemijom završilo na intenzivnoj njezi zbog liječenja, dok ih je dvoje umrlo. 

>> Stvorena nova vrsta T-limfocita koja će ubijati stanice raka?

Komentara 13

Avatar Coldmachine
Coldmachine
12:39 16.02.2016.

Daj bože da je tako! i da terapija ne košta 5 mil. €

Avatar Pinokio
Pinokio
13:32 16.02.2016.

Menise cini da bi VL trebalo unaprijediti u znanstveni casopis. Ovako dobru znanstvenu analizu nisam dugo citao.

ZZ
zzz
13:59 16.02.2016.

odlične vijesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije