Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znate li?

Sasvim opravdan razlog zašto se ne biste trebali truditi biti ranoranilac

spavanje
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
15.11.2017.
u 11:22

Oko 50  posto stanovništa nije jutarnji tip. Jedan od četvero ljudi je jutarnji tip, a jedan je "noćna ptica", ostali su negdje između

Neki od najuspješnijih ljudi na svijetu su - ranoranioci.

Neki ustaju i u 03h kako bi do 08h obavili trening, pripremu doručka, isplanirali dan i obavili još neke obveze prije nego drugima dan uopće i započne.

Ako ste među onima kojima ovo zvuči kao mučenje, niste jedini. I ne trebate biti zabrinuti da nećete biti uspješni samo zato jer niste jutarnji tip, poručuju znanstvenici.

Oko 50  posto stanovništa nije jutarnji tip. Jedan od četvero ljudi je jutarnji tip, a jedan je "noćna ptica", ostali su negdje između, navode stručnjaci, piše BBC. 

“Ako se ljude ne forsira da se bude ranije nego bi inače, osjećaju se znatno bolje i pri tom su i znatno produktivniji u svojim obvezama", tvrdi Katharina Wulff sa Sveučilišta Oxford koja proučava kronobilogiju i san kod ljudi.

S druge strane, dodaje, tjeranje ljudi do svojih krajnih granica može biti vrlo štetno. Primjerice, ako osobu koja je noćni tip natjerate da se rano probudi i ustane, u njenom organizmu se i dalje proizvodi melatonin.

“To znači da su takve osobe prisiljene da uđu u "dnevni mod" iako su još uvijek u noćnom. To može imati negativne psihološke posljedice, a i uzrokuje nakupljanje neželjenih kilograma, "poručuje.

Cirkadijski ritam kod prosječnog čovjeka traje 24.2 sata, a kod noćnih tipova on traje dulje što znači da će kasnije zaspati i kasnije se probuditi ako se ne bude "na silu". 

Pogledajte i galeriju: Nesanica u trudnoći - uzroci i liječenje

spavanje
1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije