Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošlost, sadašnjost

Priznali si to ili ne: Šest znakova da vam je brak gotov

svađa
Arhiva VL
16.11.2012.
u 10:46

Ne dopustite da vas preplave negativne emocije i ne povlačite se od partnera jer jedino aktivno rješavanje sukoba može vam osigurati zajedničku budućnost...

Apatija, prezir, "trpanje" problema pod tepih, nekomunikacija? Nažalost, vi i vaš partner niste na dobrom putu i vrlo lako bi vam se odnos (brak) mogao raspuknuti kao balon od sapunice ne nađete li hitno mehanizme ili vještine da sukobe (uspješno) riješite!

Portal Huffingtonpost piše da je psiholog John Gottman u studiji koja je trajala četrdeset godina uspio definirati znakove koji vode prema rastavi braka (ili kidanju veza). Brak ne opstaje sam po sebi već se u njega mora ulagati vlastiti trud i energija. Odnos u braku može se ugasiti ne obratite li partneru dovoljno pažnje. Isto tako ljubav može "zamrijeti" imate li prevelika očekivanja koja vas lako mogu spustiti na zemlju. U zamku možete upasti i ako niste riješili odnos sa svojim ljubavnim ranama iz prošlosti koje stalno izlaze na površinu. Isto tako, neizgovorene želje put su u propast.

Zato pripazite na ovih šest vrsta komunikacije koje mogu voditi "u propast" u 91 posto slučajeva:

1. "Nedozvoljeni start": Optužujete li se često, kritizirate, sarkastično primjećujete ili pogrdno nazivate, vaš bi brak mogao biti u opasnosti. Napadnete li nekoga oštro, vjerojatno će vam partner odvratiti zajedljivim komentarima, ali sukob nećete riješiti.

2. Četiri jahača apokalipse vašeg braka: Prezir, kritika, oprez i kameni zid šutnje karakteristike su komunikacije koje drastično povećavaju vjerojatnost razvoda, piše Gottman.

3. Poplava: Imate li "moć" zaraziti ili preplaviti jedno drugoga negativnim emocijama, krivci ste za emocionalno gašenje i distanciranje od odnosa. Vjerujte, kad partner/partnerica dođe umoran s posla, posljednje što želi jest iznenadna "paljba" jer u tom slučaju jedino što će napraviti jest – povući se. Povlačenje tijekom vremena vodi do potpunog odustajanja.

4. Povlačenje. Negativne emocije mogu izazvati fiziološke promjene u organizmu, poput visokog krvnog tlaka, bržih otkucaja srca i lučenja adrenalina i one su samo neke od promjena koje rješavanje sukoba mogu učiniti – nemogućim. Naime, sve to vodi povlačenju i "zidanju" barijere prema partneru. 

5. Neuspješni popravci. Ako sukob ostane "visjeti u zraku", a istovremeno podignete zid koji otežava komunikaciju, riskirate propast braka. Imajte na umu da je (učinkovito) rješavanje sukoba jedini način održavanja zdravog odnosa.

6. Loša sjećanja. Kako jedna poslovica glasi: To što smo danas potječe od naših jučerašnjih misli; naše današnje misli grade naše sutra; život je djelo našeg razuma. Isto tako negativna interpretacija vaše zajedničke povijesti utječe na sadašnjost i budućnost. Stoga negativna percepcija vodi prema negativnom završetku odnosa (braka).

Komentara 1

LI
liliZG
11:46 16.11.2012.

Kad pročitaš to, najbolje se odmah rastati, po tome brak ionako nema nikakve šanse....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije