Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Pripazite, restorani će vas natjerati da previše pojedete!

Hrana
Getty Images
27.02.2019.
u 21:34

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima premašuje preporučenu kalorijsku razinu.

Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije. 

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji. 

Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija. 

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu. 

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama. 

"Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu. "I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu gojaznost". 

Svjetska zdravstvena organizacija gojaznost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa. 

Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je gojazno. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
04:22 28.02.2019.

A mene puni punica, kad mi se čereči purica.

MA
maxxxx
07:43 28.02.2019.

nitko te ne tjera da poližeš tanjure. između restorana sa malim i onog sa obilnim porcijama koji ćemo odabrati, teško pitanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije