Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ekstremno prerađena hrana skraćuje život, evo koje namirnice spadaju u tu skupinu

Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.
18. veljače 2019. u 09:22 39 komentara 34868 prikaza
Naresci
Foto: Getty Images

Rezultati velike studije francuskih znanstvenika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog kruha, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Podočnjaci znate li? Podočnjaci su prvi znak da sa zdravljem nešto `ne štima`

No kako se spomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatne tjelovježbe, znanstvenici kažu kako je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila. Odnos između prehrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.

Rezultati francuskih znanstvenika, objavljeni prošli tjedan u stručnome časopisu JAMA Internal Medicine, pokazuju da se povećanjem udjela ekstremno prerađenih namirnica u prehrani za samo 10 posto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 posto. 

Pogledajte i galeriju

Naresci
1 / 4
Iako su bogate vlaknima i vitaminom C, zapravo mogu imati dosta loš utjecaj na organizam ako ih se jede previše

Radi se o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljikohidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni. Riječ je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smiju se zaboraviti ni jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima okusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana. 

Otprije je poznato da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Na temelju nekoliko stupnjeva industrijske prerade isti je tim francuskih znanstvenika prošle godine proučavao utjecaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma. 

U skladu s NOVA sustavom klasifikacije hrane koji priznaju svjetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, ovisno o stupnju prerade kategorizira u četiri skupine – niska ili nikakva prerada, korištenje dodataka u pripravi hrane, prerada hrane i ekstremna prerada. Znanstvenici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu skupinu NOVA-ina sustava klasifikacije hrane.

Pije kavu, čaj savjeti Ajurvedska detoksikacija za ravnotežu tijela i uma, pripremite sami ovaj čaj

Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i nutrijente. U ovu grupu, primjerice spadaju prethodno nasjeckano i za prodaju pripremljeno voće i povrće pakirano u vrećicama kao salata ili svježe zamrznuto. Tu su još i konzervirana tuna i grah te rajčice u konzervama. Nasuprot tomu kompoti s voćem s dodanim šećerom spadaju u grupu prerađene hrane, no voćni deserti s dodanim šećerom, bojilima i sredstvima za teksturiranje smatraju se ekstremno prerađenom hranom. Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, no dimljeno meso s dodanim nitritima i konzervansima klasificira se u ekstremno prerađenu hranu.

Studija francuskih znanstvenika provedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.

Znanstvenici su ustanovili da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju skupine ljudi s nižim primanjima, podsjetila je profesorica Nita Forouhi s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cambridge.

Srce oprez Ovo su simptomi koji će vam otkriti da imate problema sa srcem

"Konzumacija ekstremno prerađene hrane odraz je i društvenih nejednakosti. Nesrazmjerno je češće konzumiraju osobe s nižim primanjima ili nižeg stupnja obrazovanja, a nerijetko i osobe koje žive same", rekla je. "Takve namirnice su kupcima privlačnije jer su jeftinije, a zbog visokog sadržaja šećera, soli i zasićenih masnoća vrlo su ukusne te široko dostupne. Potrebno je učiniti više na socio-ekonomskim razlikama da bi se ovakve nejednakosti riješile. To je još jedan aspekt ovog istraživanja o kojemu bi trebalo razmisliti."

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

 

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • modovisisajteMaraschino:

    ljudi moji Slavonija prazna i uništena, a toliko zemlje za uzgajati svinje, kokoši i druge domaće životinje za prehranu... samo uvoz smeća jer je jeftino....

  • Avatar Robinzon
    Robinzon:

    Izgleda da sam ja ustvari već mrtav, jer se 75 godina nezdravo hranim. Jedem suhomesnate proizvode od kako su mi izniknuli prvi zubi i sada, nakon ovog članka, izgleda da starost neću doživjeti.

  • Avatar Dadinho
    Dadinho:

    Columbo po drugi put otkrio Ameriku! Bolje da nije ni prvi put.