Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napravite sami

Poznati restoran otkrio recept za savršenu domaću međimursku gibanicu

Vigor Klaić
21.04.2020.
u 07:00

Ovaj raskošan kolač od vučenog tijesta s četiri nadjeva, premda bogat aromama i sastojcima poput jabuka, cimeta, maka i oraha, pruža osjećaj lakoće i zadovoljstva. Recept smo dobili u poznatom restoranu Terbotz gdje ga poslužuju s domaćim sladoledom od buče i izvrsnim međimurskim desertnim vinima.

Pri samom spomenu međimurske gibanice sline nam krenu na usta, ali rijetko se odlučujemo pripremiti je sami jer se na prvi pogled čini da je priprema komplicirana i dugotrajna. Ako ćete sami raditi tijesto, moglo bi i potrajati, ali uz ovaj recept možete u kolaču uživati uz mnogo manje muke i truda.

Slano & slatko potražite svake treće subote u mjesecu u paketu s Večernjim listom:

Domaća međimurska gibanica

Sastojci:

10 gotovih kora od vučenog tijesta

maslac za premazivanje kora

kiselo vrhnje za polijevanje

Za nadjev od jabuka:

2 kg jabuka

šećer – ovisi o slatkoći jabuka

cimet

Za nadjev od maka:

200 g maka

200 ml mlijeka

50 g šećera

grožđice po želji

1 vanilin šećer

Za nadjev od sira:

500 g kravljeg sira

100 g šećera

1 vanilin šećer

2 jaja

Za nadjev od oraha:

200 g mljevenih oraha

200 ml mlijeka

100 g šećera

Foto: Shutterstock

Priprema:

Za nadjev od jabuka fino naribajte jabuke, u njih dodajte šećer i cimet u prahu i sve dobro izmiješajte. Količina šećera ovisi o slatkoći jabuka s kojima radite.

Za nadjev od maka stavite mlijeko na vatru, kada zakipi, maknite s izvora topline i ubacite mak i šećer. Zatim po želji dodajte grožđice pa sve vratite na vatru još 2-3 minute da se mak dobro “pofuri”. Ostavite gotovu smjesu da se ohladi.

Za nadjev od sira u većoj posudi dobro pomiješajte sir, jaja, šećer i vanilin šećer.

Za nadjev od oraha mlijeko i šećer stavite na vatru da zakipi pa maknite s vatre, ubacite orahe i dobro pomiješajte. Pustite da se smjesa ohladi.

Kad ste napravili sve četiri smjese, vrijeme je da složite svoju gibanicu. Na dno lima za pečenje stavite dvije kore za savijače (svaku premažite s malo rastopljenog maslaca). Na donju koru ravnomjerno rasporedite nadjev od oraha pa preko njega stavite dvije kore koje ćete svaku opet premazati maslacem. Zatim slijedi nadjev od sira, zatim maka i na kraju nadjev od jabuka. Kod svakog nadjeva ponavljajte isti postupak s korama. Na kraju na nadjev od jabuka opet stavite kore, premažite ih kiselim vrhnjem i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Iz magazina Slano & slatko, travanj 2020.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar EUJ-
EUJ-
08:29 21.04.2020.

Zašto neke neprirodne i neizvorne međimurske gibanice i savudrijske vale kada su prirodni i tradicionalni balkanska gibanica i Piranski zaljev.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije