Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Postoje ograničenja: Znate li koliko puta godišnje možete dati krv?

Prosječna dob darivatelja krvi u Hrvatskoj je 32 godine, a pretežito su to muškarci. Pitali smo nekoliko Zagrepčana zašto redovito daruju krv i evo što su nam odgovorili
24. listopada 2019. u 09:30 0 komentara 553 prikaza

Krv mogu darivati svi od 18 do 65 godina, a koji imaju iznad 55 kilograma. Muškarci smiju dati krv do četiri puta godišnje, dok žene do tri puta godišnje. Trenutno u Zagrebu nedostaje krvnih grupa B negativna, AB negativna i A negativna, a krv se može darivati svakog dana u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07:30 do 19:00 sati, a subotom od 07:30 do 15:00 sati. U Rijeci je također nestašica krvi svih krvnih grupa, a može se darivati na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeke.

 | Autor : Screenshot/Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu Foto: Screenshot/Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Evo što kažu Zagrepčanke i Zagrepčani zašto redovito daruju krv

Darivanje krvi Rijeka Zalihe nedostatne, pozivaju se građani da daruju krv

Željka (30)

"Dajem krv jer nemam strah od igle, naprotiv, zanimljiv mi je cijeli taj doživljaj. Krv dajem po mogućnosti svaka četiri mjeseca, što smatram i prednošću za svoje zdravlje, a glavna misao vodilja mi je: Nikad ne znaš kada će tebi ili tvojim bližnjima ta krv biti potrebna."

Jasmina (34)

"Predivna 'obveza', a postupak nije kompliciran. Kroz život se vodim onom uzrečicom: 'Činimo dobro drugima, jer dobro se dobrim vraća'" 

Miran (34) 

"Darivao sam krv 52 puta, inače nemam strah od igle pa od 18. godine darujem krv skoro svaka tri mjeseca. Darivanje krvi izuzetno je plemenit čin i koliko god svako darivanje usreći mene, vjerujem da 100 puta više usreći osobe kojima je ta krv zaista potrebna." 

Željko (60)

"Mislim da je dobro darivati krv jer se tako pročišćava krv. Ostvario sam i besplatno dopunsko osiguranje zahvaljujući tome. Do sada sam dao krv preko 30 puta i ne planiram prestati."

Diana (30) 

"Dajem krv jednom godišnje iz humanitarnih razloga, to mi daje osjećaj samopoštovanja, koje pozitivno utječe i na moje zdravlje."

 | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Darivanje krvi je vrlo jednostavno, a može spasiti život. Prije svega se ispunjava kratki upitnik te se provjerava razina željeza u krvi iz kapljice krvi dobivene laganim ubodom u jagodicu prsta. Darivanje krvi nije ni na koji način štetno za darivatelja jer već unutar 24 sata organizam nadoknadi tekući dio krvi, plazmu i njezine sastojke, broj trombocita i leukocita, dok se eritrociti nadoknade unutar četiri do šest tjedana, piše Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Prosječna je dob darivatelja krvi u Hrvatskoj 32 godine. Davatelji  su pretežno muškarci, osobe u braku koje imaju jedno ili više djece i pripadaju srednjem socijalno-ekonomskom sloju, piše na stranicama Zavoda. 

Pogledajte se kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

 

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.