Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada za njegu

Pomaganje bolesnim članovima obitelji dobro je za zdravlje

hitna
VL arhiva
17.07.2010.
u 10:27

Njegovatelji osjećaju više pozitivnih emocija i manje onih negativnih kada pomažu voljenima jesti ili izvršavati osobnu higijenu

Njegovanje bliskog člana obitelji može poboljšati zdravlje, pokazalo je nadavno istraživanje   Sveučilišta Buffalo. Analizirajući ponašanje i zdravlje 73 osobe koje su njegovale bolesnog ili oduzetog partnera, američki su znanstvenici ustanovili kako njegovatelji osjećaju više pozitivnih emocija i manje onih negativnih kada pomažu voljenima jesti ili izvršavati osobnu higijenu.
S druge strane, pasivna njega, koja uključuje jednostavno prevođenje vremena s bolesnom osobom bez ikakve pomoći, u osobama budi više negativnih osjećaja.

"Naši podaci nam ne govore koji su točno psihološki procesi odgovorni, ali pretpostavljamo kako briga oko konkretnih potreba i osjećaja drugih smanjuje našu osobnu tjeskobu", objasnio je dr.Michael Poulin. psiholog Sveučilišta Buffalo, koji je ujedno i voditelj istraživanja koje je objavljeno u stručnom časopisu Psychology and Aging.
Ključne riječi

Komentara 1

BO
boston
13:02 18.07.2010.

Nema pomoci bliznjem svom, svako svome mlinu vodu nosi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije