Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove cijene

Od 2018. na Plitvice za 250 kn

Lani je na Plitvicama bilo 1,4 milijuna posjetitelja, a ove se godine očekuju dva milijuna
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
30.06.2017.
u 17:50

Cijena je sad u ljetnim mjesecima 180 kuna. Domaći će gosti moći posjetiti park u dva izvansezonska tjedna po promotivnoj cijeni, ulaznice će biti manje od 100 kuna

Posjet Plitvičkim jezerima dogodine otprilike u ovo vrijeme bit će 70 kuna skuplji nego sada. Ulaznice u ovaj dragulj prirode ni sad nisu jeftine, tijekom dva ljetna mjeseca odrasla osoba plaća 180 kuna, a iduće godine poskupljuju za sva razdoblja i za sve skupine posjetitelja. Nepopularno, ali neizbježno, poručuju iz Javne ustanove NP Plitvička jezera. Broj posjetitelja od početka godine raste po stopi od 40 posto i do kraja 2017. na Plitvicama računaju da će broj s lanjskih 1,4 milijuna narasti na okrugla dva milijuna. Prijeratni broj od oko 700.000 posjetitelja godišnje tako bi se mogao i utrostručiti.

Ograničenje posjetitelja

– Nacionalni park je preopterećen, to ugrožava prirodu i suočeni smo s tim da moramo ograničiti broj posjetitelja. Sada u špici dnevno bude i 15.000 gostiju, a prve analize pokazuje da bi maksimum smio biti osam do najviše devet tisuća. Svjesni smo kupovne moći domaćeg stanovništva i nije nam namjera poskupljenjem ulaznica smanjiti njihov broj. Naprotiv, na Plitvicama, gdje godišnje od ukupnog broja bude oko pet posto domaćih posjetitelja, želimo i više domaćih ljudi. Zbog toga ćemo dogodine, u jednom proljetnom i jednom jesenskom tjednu, imati posebnu akciju za domaće goste. Nismo još napravili konačan izračun, ali cijene ulaznica za domaće posjetitelje bit će promotivne i neće prelaziti sto kuna. Također, od iduće se godine otvaramo i za izlete školske djece, prvenstveno osnovnoškolaca, za koje ćemo imati vrlo simbolične cijene – obećava ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Anđelko Novosel.

Foto: VLm

Korekcija cijena je pri tom samo jedna od novina koje se pripremaju u sklopu novog režima upravljanja posjetiteljima i ulaska na Plitvička jezera 2018. Već krajem ove godine uvodi se online kupnja ulaznica, što će omogućiti posjetiteljima da unaprijed rezerviraju datum i vrijeme ulaska. Ulazak će biti ograničen na pola sata odabranog vremena, a izlazak proizvoljan. Ulaznica će se moći kupiti i na ulazu, ali samo ako park već nije popunjen pa se to ne savjetuje u dva ljetna mjeseca. U svakom slučaju, gužvi, zastoja i čekanja dogodine na Plitvicama više ne bi smjelo biti.

– Većina posjetitelja koji nam posljednjih godina dolazi u vršnim, ljetnim mjesecima iz parka zbog gužvi odlazi nezadovoljna. Čekaju i po nekoliko sati da bi nakratko vidjeli slapove i uvjereni smo da ćemo dnevnim ograničenjem broja i disperzijom posjetitelja od iduće godine svima pružati bolji i kvalitetniji doživljaj Plitvica – kaže A. Novosel i podsjeća da novac od ulaznica ide za trajnu zaštitu i uređenje plitvičkog bogatstva te da NP Plitvička jezera spada među rijetke parkove u Hrvatskoj koji se sami financiraju. Istine radi, valja reći da će novim režimom upravljanja posjetiteljima biti riješen samo dio problema, na koji su početkom godine upozorili i predstavnici UNESCO-a. Konstatirali su da je Nacionalni park Plitvička jezera suočen kako s prekomjernim brojem posjetitelja tako i s prekomjernom izgradnjom.

Problem gradnja apartmana

– Gradnja apartmana unutar granica parka gorući je problem. Da stvar bude gora, izdavanje građevinskih dozvola nakon posjeta misije UNESCO-a u veljači 2017. dodatno je intenzivirano. Od veljače do kraja travnja u postupku izdavanja je približno isti broj dozvola kao u protekle tri godine. Najgore je u Plitvica Selu nedaleko od Velikog slapa u kojem apartmani niču masovno. Sve do prosvjeda braniteljskih udruga plitvičkog kraja, koji je to zaustavio, svakodnevno smo gledali kako kamioni teži od 40 tona prelaze drveni mostić nosivosti 3,5 tona, koji se nalazi na Velikom slapu. Nažalost, Javna ustanova NP Plitvička jezera oko toga je nemoćna... – kaže Novosel.

Komentara 8

PS
psiho84
18:07 30.06.2017.

Drago mi je da su i za plitvice prilagodili cijene za strane turiste. Mi cemo u nasoj zemlji biti kod kuce i gledati plitvice preko interneta. Imamo hrvatsku.

KI
kizz1
19:26 30.06.2017.

nisam bio a nemam ni namjeru ...što se mene tiče ne postoje

BM
bmw
16:48 02.07.2017.

Da ovdje rascistimo sa jednim..np Plitvicka jezera je prvi koji je do prije mjesec dana vrsio opskrbu kamionima svojih objekata na kozjackoj dragi,prvi crpi vodu sa izvora potoka Plitvica za istu tu kozjacku dragu,kompletnu kanalizaciju ispusta u dolinu udaljenu 400 metara od ulaza u park i to nije alarmantno za UNESCO?Dali je ovaj covjek od ravnatelja retardiran kada uopce nespominje taj problem ekoloske katastrofe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije