Naslovnica Lifestyle Kamo na odmor

Šibenska tvrđava sv. Nikole i obrambene zidine Zadra na UNESCO-ovu popisu

Tvrđava Sv. Nikola, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.
09. srpnja 2017. u 13:42 1 komentara 1845 prikaza
Tvrđava svetog Nikole
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Šibenska tvrđava sv. Nikole te fortifikacijski obrambeni sustav Zadra, danas su službeno upisani na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine na 41. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu koje se održava u Krakowu, doznaje se od šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

28.06.2014., Sibenik - Djeca iz poplavom stradale Gunje gosti su Medjunarodnog djecjeg festivala i smjesteni su kod novih prijatelja. Na gradskoj plazi Banju uzivali su kupanju, igri i druzenju s prijateljima. NEKADA INDUSTRIJSKI GRAD Šibenik: Kako je ružno pače Dalmacije postalo turistički hit

 Šibenska tvrđava Sveti Nikola i zadarski gradski bedemi uvršteni su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

 Tvrđava Sv. Nikola, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

 Zadarski gradski bedemi u dužini od tri kilometra koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, dio su obrambenog sustava koji omeđuje zadarski Poluotok.

 „Od 6. srpnja iščekujemo dan kad ćemo doći na dnevni red. S obzirom da se razmatralo 30-tak nominacija, a riječ je o dugačkoj proceduri i raspravama i očekivali smo da bi to moglo biti tek danas. Rasprava je započela oko 11,30 sati, nije bilo primjedbi od bilo koje strane i svi su govornici podržali nominaciju. Ovo je fantastična stvar za Šibenik, izaslanstvo iz Hrvatske je jako zadovoljna. Tvrđava sv. Nikole ima neprocjenjivu vrijednost, a nas čeka ozbiljan posao na valorizaciji Kanala sv. Ante i na stavljanju tvrđave Svetog Nikole u turističku funkciju“, izjavio je šibensko-kninski župan  Pauk.

 Za hrvatsku delegaciju put u Krakow na 41. zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu bio je itekako uspješan, jer je Hrvatska dobila pet novih lokacija pod UNESCO-ovom zaštitom.

 U subotu su na UNESC-ov popis upisane tri bukove šume u nacionalnim parkovima Sjevernom Velebitu i Paklenici, u okviru zajedničke nominacije devet zemalja 'Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe'. U nedjelju upisane su šibenska tvrđava sv. Nikole i zadarska fortifikacija, koje su na popis svjetske baštine UNESCO-a ušle uz Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Kotor u Crnoj Gori i to u sklopu nominacije Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća.

 41. zasjedanje UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, održava se od 2. do 12. srpnja u Krakowu u Poljskoj.

Poslovni uzlet Poslovni uzlet Šibenik je po pitanju turizma napravio veliki skok prema budućnosti Šibenik: Obilježena prva godina rada obnovljene tvrđave Barone Popularna atrakcija Godišnjica obnove šibenske tvrđave Barone tvrđava ZAŠTITA BAŠTINE Šibenska tvrđava Sv. Ivana korak do prijave na natječaje za EU fondove

 

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar arba_arba
    arba_arba:

    Jadni li smo ga, umjesto da nam to bode vijest dana ili bar u rubrici kultura, mi to stavimo pod Lifestyle. Najbolje nam je srusiti te zidine i sagraditi puno lipse i novije .