Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za spas Plitvica

'Vrh vlasti birali su Hrvati. Sami smo si sva zlodjela učinili'

Foto: Marina Borovac
1/4
22.06.2017.
u 17:44

Plitvica Selo opskrbljuje se vodom iz austrougarskog sustava čija je kaptaža na potoku Plitvice, dozvole se temelje na septičkim jamama

– Živim u ovoj sredini, većina nas ovisi o nacionalnom parku, smatramo da ovdje imamo budućnost, a graditelji apartmana tu nam budućnost ugrožavaju – tako je predsjednik Udruge mladih općine Rakovica Leon Dijanežević sažeo zašto je došao na jučerašnji prosvjed “5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera” koji je iznad Velikog slapa na mostu potoka Plitvica organizirala Koordinacija udruga branitelja proizišlih iz Domovinskog rata.

Vanjski investitori

Razlog prosvjeda je, navode organizatori, sustavna devastacija nacionalnog parka koja je kulminirala usvajanjem prostornog plana u travnju 2014. “Pod krinkom gospodarskog razvoja i dobrobiti domaćeg stanovništva prostornim planom omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim u ostvarenju vlastitih poslovnih ambicija”, smatraju organizatori. 

Ivica Jandrić uime koordinacije objašnjava da je u posljednje dvije godine u Plitvica Selu, u neposrednoj blizini jezera, “legalno” niknulo tridesetak novih objekata premda selo nema vodovod ni kanalizaciju. U tom su naselju noćenja porasla sa 700 – koliko ih je bilo 2009. – na 12.500 lani. Gradi se najmanje 10 novih objekata iako je UNESCO tražio obustavu gradnje. Selo nema legalan vodoopskrbni sustav, već se domaćinstva opskrbljuju vodom iz austrougarskog sustava čija je kaptaža na izvoru potoka Plitvice, nema ni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, već se izdane vodopravne dozvole temelje na septičkim jamama – kaže.
 

Izmijenite prostorni plan

Marijan Marković iz Hvidre Plitvička jezera govori da preko mosta kod kojeg je organiziran prosvjed svakodnevno prelaze šleperi, labudice, mikseri, autobusi... unatoč postavljenom ograničenju da preko mosta ne smiju vozila s osovinskim opterećenjem većim od tri tone. – Nije sve crni vrag u tom prostornom planu, ali loše je što su napravili apartmanizaciju i betonizaciju – govori načelnik općine Rakovica Franjo Franjković (HDZ). Novoizabrani gradonačelnik Gospića, HSP-ovac Karlo Starčević kaže da u nas nije bitno pitanje održivog razvoja jer je “jedino održiv kriminal”. – Vrh vlasti birali su Hrvati. Sami smo si sva zlodjela učinili – rekao je. Jučer je u Saboru o devastaciji u Nacionalnom parku govorio bivši ministar zaštite okoliša, Mostov Slaven Dobrović koji je upozorio kako je moguće da Plitvice izgube mjesto na listi svjetske baštine UNESCO-a na kojoj su već gotovo 40 godina. Dobrović se požalio da kao ministar nije uspio dobiti puno razumijevanje ministra graditeljstva za postojanje ovog problema. Organizatorima prosvjeda poručio je da im svaka čast.

Zašto je došao na prosvjed, objašnjava nam Domagoj Abrlić iz Selišta Drežničkog. – Ovo se tiče i mog opstanka. Ja svoju budućnost vidim u parku – izgovara dodajući da je upravo završio osmi razred i da kani upisati srednju hotelijersko-turističku. Volio bi da može ostati i raditi kod svoje kuće. Sudionici procjenjuju da ih se okupilo najmanje 250. Poručuju da jučerašnji prosvjed za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera nije kraj, nego početak. Nazočnima su pročitali zahtjeve od kojih ne namjeravaju odustati, a to je: moratorij gradnje u Plitvica Selu, hitne izmjene i dopune prostornog plana, procesuiranje odgovornih za izradu, usvajanje i provedbu prostornog plana, revizija građevinskih dozvola, rušenje objekata u Plitvica Selu te trajno zaustavljanje koncesioniranja i privatizacije hotela, ugostiteljskih i ostalih objekata javne ustanove. 

Komentara 17

DA
danijelrukavina4
18:51 22.06.2017.

Molio bih samo da se ne politizira oko ovog problema. Jer problem sa vodom nema veze sa ideologijama, već sa čovjekom i odnosom prema prirodnim resursima. Siguran sam da su i branitelji prvenstveno prepoznali ekološki problem, a koji je povezan sa "turističkim biznisom" i čovjekovom gramzljivošću.

DA
danijelrukavina4
18:32 22.06.2017.

Idemo sada malo o vodi ( također sam se poslužio Internetom i malo pro-googlao i prepisao ono što je mene zanimalo ). Voda je osnovni sastojak svih živih organizama. Svi biološki procesi odvijaju se isključivo u vodenoj sredini ( što bi značilo, ako nema vode, nema ni bioloških procesa – voda je život ). O količinama pitke vode u svijetu, možemo reći da se smanjuju. Starogrčki filozofi ( kako su bili mudri ! ) smatrali su vodu počelom svega. Stoga nije pretjerano reći da je voda sam život i nema cijenu. Ponekad mi sami nismo svjesni vrijednosti toga blaga, ali i mnoštva čimbenika koji mogu to blago pretvoriti u bezvrijednu tekućinu, ako ne budemo dovoljno odgovorni i razumni.

DA
danijelrukavina4
18:33 22.06.2017.

Idemo malo sa statističkim podacima. 72 % planete Zemlje pokriveno je vodom, a 97 % te vode otpada na slanu vodu koja nije pogodna za piće. Kada bi Zemlja bila veličine košarkaške lopte, sva voda koja se nalazi na njojj stala bi u jednu lopticu za stolni tenis, prema američkom oceanografu David Gallou. Slatka voda sigurna za piće čini samo 2,5 % vode na našem planetu. Uzmemo li u obzir da je velik dio te vode nedostupan ( zarobljen je u podzemlju preduboko da bi bilo ekonomski isplativo crpljenje ili je zarobljen u polarnim ledenjacima, unatoč našim metodama potrage i dobavljanja, ostaje nam samo 1 % vode za korištenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije