Naslovnica Lifestyle Kamo na odmor

Zimovanje na plaži, a prvi susjed skupi Dubai

Ras al-Khaimah, jedan od sedam Emirata, sutra će, kažu svi, biti novi Dubai
23. listopada 2017. u 15:59 1 komentara 654 prikaza
Foto: Arhiv VL-a
Pogledajte galeriju 1/4

Neusporedivo manje poznat od globalno popularne braće Abu Dhabija i Dubaija, Ras al-Khaimah tek krči svoj put. Jedan od sedam Emirata, koliko ih okupljaju Ujedinjeni Arapski Emirati, naseljava nešto manje od 300.000 stanovnika, ima istoimeni glavni grad, a mnogi mu komplimentiraju da je to sutrašnji, novi Dubai.

Gradi se naveliko, a oaza sunca praktički svih 365 dana ima posebno velike ambicije u turizmu. Raskošni hoteli samo niču, međunarodni lanci kao da se natječu koji će iz sat vremena udaljenog Dubaija što prije tamo zakoračiti i Ras al-Khaimah nepokolebljivo kroči turistički zacrtanom stazom. Šezdesetak kilometara pješčanih plaža, kristalno plavetnilo Arapskog zaljeva za namjernika su samo bonus. Kao i internacionalni sastav turističkih radnika, koji ovamo dolaze iz cijelog svijeta, od Australije, preko Škotske, do Kanade.

Popis zabrana Ako ste u Dubaiju ovako se ne smijete ponašati jer možete završiti u zatvoru

Inače, lani je u Ras al-Khaimahu bilo 800.000 turista, a do kraja ove očekuju barem stotinjak tisuća više. Najviše ih je stiglo iz Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Indije, a zbog izravnih svakodnevnih letova kompanije Emirates iz Zagreba do Dubaija sreće se i naše ljude. Nadolazećih mjeseci može ih biti samo više. U agencijama se mogu naći tjedni aranžmani za nepunih šest tisuća kuna po osobi. U agenciji Atlas, recimo, vjeruju da su se Hrvati zaželjeli toplog zimskog sunca i da će Ras al-Khaimah mnogima biti dobra zamjena za Egipat u koji su, dok je sigurnosna situacija bila u redu, naši ljudi rado odlazili. Aranžmani jesu skuplji nego za Egipat, ali riječ je o nepoznatoj destinaciji, bitno duljem letu (oko 6,5 sati) i avanturi koja omogućuje da se praktički o istom trošku vidi i nevjerojatni, fascinantni Dubai.

Kako bilo, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima špica turističke sezone, s temperaturama od prihvatljivih tridesetak stupnjeva, upravo počinje. Što namjernik, osim izleta u Dubai, još može raditi u Ras al-Khaimahu kad komforni hotelski odmor, s kupanjem i sunčanjem, poželi malo začiniti? Šoping je uvijek opcija, ali neizostavno treba otići na izlet u pustinju. Ta avantura obično podrazumijeva uzbudljivi safari džipovima i tradicionalnu večeru s lokalnom hranom i trbušnom plesačicom. U prosincu će Ras, u maniri Dubaija u kojem je mjera za mnoge stvari “najveće na svijetu”,  dobiti i novu atrakciju za adrenalinske ovisnike; najduži zipline na svijetu.  

Zagrepčani Par iz Hrvatske platio dva tjedna Maldiva čak 150.000 kuna
sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas