Naslovnica Lifestyle Kamo na odmor

Zimovanje na plaži, a prvi susjed skupi Dubai

Ras al-Khaimah, jedan od sedam Emirata, sutra će, kažu svi, biti novi Dubai
23. listopada 2017. u 15:59 1 komentara 657 prikaza
Foto: Arhiv VL-a
Pogledajte galeriju 1/4

Neusporedivo manje poznat od globalno popularne braće Abu Dhabija i Dubaija, Ras al-Khaimah tek krči svoj put. Jedan od sedam Emirata, koliko ih okupljaju Ujedinjeni Arapski Emirati, naseljava nešto manje od 300.000 stanovnika, ima istoimeni glavni grad, a mnogi mu komplimentiraju da je to sutrašnji, novi Dubai.

Gradi se naveliko, a oaza sunca praktički svih 365 dana ima posebno velike ambicije u turizmu. Raskošni hoteli samo niču, međunarodni lanci kao da se natječu koji će iz sat vremena udaljenog Dubaija što prije tamo zakoračiti i Ras al-Khaimah nepokolebljivo kroči turistički zacrtanom stazom. Šezdesetak kilometara pješčanih plaža, kristalno plavetnilo Arapskog zaljeva za namjernika su samo bonus. Kao i internacionalni sastav turističkih radnika, koji ovamo dolaze iz cijelog svijeta, od Australije, preko Škotske, do Kanade.

Popis zabrana Ako ste u Dubaiju ovako se ne smijete ponašati jer možete završiti u zatvoru

Inače, lani je u Ras al-Khaimahu bilo 800.000 turista, a do kraja ove očekuju barem stotinjak tisuća više. Najviše ih je stiglo iz Njemačke, Rusije, Velike Britanije i Indije, a zbog izravnih svakodnevnih letova kompanije Emirates iz Zagreba do Dubaija sreće se i naše ljude. Nadolazećih mjeseci može ih biti samo više. U agencijama se mogu naći tjedni aranžmani za nepunih šest tisuća kuna po osobi. U agenciji Atlas, recimo, vjeruju da su se Hrvati zaželjeli toplog zimskog sunca i da će Ras al-Khaimah mnogima biti dobra zamjena za Egipat u koji su, dok je sigurnosna situacija bila u redu, naši ljudi rado odlazili. Aranžmani jesu skuplji nego za Egipat, ali riječ je o nepoznatoj destinaciji, bitno duljem letu (oko 6,5 sati) i avanturi koja omogućuje da se praktički o istom trošku vidi i nevjerojatni, fascinantni Dubai.

Kako bilo, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima špica turističke sezone, s temperaturama od prihvatljivih tridesetak stupnjeva, upravo počinje. Što namjernik, osim izleta u Dubai, još može raditi u Ras al-Khaimahu kad komforni hotelski odmor, s kupanjem i sunčanjem, poželi malo začiniti? Šoping je uvijek opcija, ali neizostavno treba otići na izlet u pustinju. Ta avantura obično podrazumijeva uzbudljivi safari džipovima i tradicionalnu večeru s lokalnom hranom i trbušnom plesačicom. U prosincu će Ras, u maniri Dubaija u kojem je mjera za mnoge stvari “najveće na svijetu”,  dobiti i novu atrakciju za adrenalinske ovisnike; najduži zipline na svijetu.  

Zagrepčani Par iz Hrvatske platio dva tjedna Maldiva čak 150.000 kuna
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
Recept za uspjeh
Vlasnik najmodernije farme svinja: Godišnje uzgojim 6000 svinja. Poduzeo sam sve da ih zaštitim

A1 izdvaja za Vas