Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Idemo na izlet

Planinarska staza počinje na glavnome samoborskom trgu

Kod Livadića desno ili preko mosta grada Velesa
10. svibnja 2021. u 11:13 0 komentara 795 prikaza
Samobor
Foto: Grad Samobor
Pogledajte galeriju 1/3

Planinarska staza za obližnje gorje počinje na glavnome samoborskom trgu, a time se može pohvaliti rijetko koji grad. Jer – ne zovu ga uzalud “kolijevkom hrvatskog planinarstva”. Poželite li se uputiti na neki od planinarskih ciljeva Samoborskog gorja, parkirajte auto u blizini Trga kralja Tomislava, odakle se, prošavši uz kavanu Livadić, dolazi do Stražničke ulice, gdje je prva markacija koju je postavio HPD Japetić. Otamo se može desno od kavane do Grgosove špilje, preko naselja Vrhovčak, uz Osnovnu školu Samobor. Nakon prolaska kroz naselje Vrhovčak, staza ide šumskim putovima do naselja Otruševec te se spušta do špilje, do koje, ovisno o tempu, od Trga kralja Tomislava treba oko sat i 15 minuta.

Razgovor s Ivanom Alilović, direktoricom Turističke zajednice Zagrebačke županije VEČERNJI TV VIDEO Što sve skriva Samoborsko gorje koje privlači sve više izletnika

Samobor | Autor : Grad Samobor Foto: Grad Samobor

Oni slabije kondicije mogu se otuda vratiti do glavnoga samoborskog trga ili odabrati špilju kao polaznu točku trase koja dalje vodi prema Slanom dolu, do kojeg ima oko dva sata. Dakle, ako se odlučite na cijelu rutu od trga do Slanog dola, to je sveukupno oko tri sata hoda. Može se ići preko zaselka Lešće, kroz vinograde i šumu prema Grdanjcima i Noršić Selu pa putem Sokolović Brega i Vratnika do Slanog dola, a za one koji nisu sigurni mogu i po cesti preko Dubrave Samoborske i Draganjeg Sela – udaljenost je otprilike jednaka.

Samobor | Autor : Grad Samobor Foto: Grad Samobor

Na drugu stranu Samoborskog gorja može se i ako se od glavnog trga prijeđe most nazvan po gradu Velesu, koji vodi do hotela Lavica, a kad se skrene desno, na stupu kod Samoborskog muzeja prva je markacija i početna točka rute do Velikog dola, odakle se može i do Oštrca. Otamo šetnica uz potok Gradnu vodi do Krčme “Gabreku 1929.”, a potom lijevo, prateći markaciju, u ulicu Taborec, i dalje ulicom Rudarska draga. Iza parkirališta skreće se desno, a potom lijevo u ulicu Čudomerščak. Ovdje započinje uspon po šumskom putu do naselja Palačnik gdje staza ponovno izlazi na asfaltnu cestu, skreće lijevo kroz naselje, a kod posljednje kuće ponovno ulazi desno na šumski put. Prateći markaciju, dolazi se do križanja planinarskih putova – lijevo vodi put za vrh Veliki Črnec, a desni put do Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu (dva sata od Samobora).

Nakon što se prođe planinarskog dom, staza dolazi na križanje planinarskih putova gdje oba smjera vode na Oštrc za 30 ili 40 minuta hoda. Od Planinarskog doma Željezničar moguć je i uspon na sam vrh, stazom koja od doma vodi deset minuta strmo uzbrdo. Za povratak možete također izabrati jedan od ta dva puta.

Spas od vrućina mladi Puljani pronašli u moru
KRAJ TOPLINSKOG VALA
Izdan narančasti meteoalarm za tri hrvatske regije! Temperature se penju i do 37 stupnjeva
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.