Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanske tradicije

PITANJE DANA: Kitite li svoju jelku danas ili ste to već učinili?

Okićeni bor
Foto: Pixabay
24.12.2023.
u 16:22

U Hrvatskoj se običaj kićenja bora pojavio sredinom 19. stoljeća pod njemačkim utjecajem. Domovi su se prije toga ukrašavali zelenilom, plodovima i cvijećem na Badnjak

Neki pjevuše božićne pjesmice od 1. prosinca, jedva čekaju sezonu vruće čokolade i obiteljskih filmova, a ukrase za božićnu jelku vade na prvu naznaku pada temperatura, spremni na cjelodnevno ukrašavanje pred blagdane. Drugi pak strogo prate tradicije, pa tako svoje drvce ukrašavaju tek na Badnjak. Kojem timu vi pripadate?

Od davnih dana, biljke i stabla koji zimi ne gube zeleno lišće imaju posebno značenje za ljude. Danas imamo znanstvena objašnjenja za to kako i zašto postoji zimzeleno drveće, no čar unošenja svježih, zelenih grana dok većina prirode miruje i dalje postoji u našim srcima i domovima. U mnogim se zemljama vjerovalo da će zimzelene biljke tjerati vještice, zle duhove i bolest iz vašeg doma, navodi History Channel.

Božić kakav poznajemo danas korijene vuče iz Njemačke u 16. stoljeću. Tada su pobožni kršćani počeli na Badnjak unositi ukrašena stabla u svoje domove. Postoji i legenda da je prvo božićno drvce ukrasio upravo Martin Luther nakon što je, šetajući jedne zimske noći, primijetio kako zvijezde trepere zaklonjene granama crnogorice. Kako bi doživljaj prenio svojim ukućanima, u dom je unio stablo i na grane mu prispojio upaljene svjećice.

U Hrvatskoj se običaj kićenja bora pojavio sredinom 19. stoljeća pod njemačkim utjecajem. Domovi su se prije toga ukrašavali zelenilom, plodovima i cvijećem na Badnjak. Stabla su se nakon toga ukrašavala ukrasima od papira i, primjerice, pozlaćenim orasima i lješnjacima. Nekad su se na drvca stavljale i svijeće koje su još od doba Rimskog Carstva bile simbol božanstva i nade.  

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Gomila građana odlučila proslaviti Badnjak u centru metropole

Komentara 3

KI
kingtom
16:58 24.12.2023.

Sretan i blagoslovljen Božić i neka vas mali Isus daruje zdravljem i ljubavlju.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
17:27 24.12.2023.

Nisam više u kićenju jelke, ali se nekoć znalo da je bor u funkciji od Badnjak do Sveta 3 kralja. Znam da je sada u modi glumljenje amerikanaca pa se treba slikati ispod bora mjesec dana prije Božića.

PO
poluprovokator
17:01 24.12.2023.

Prije smo bor kitili na ruke a sada koristim bormašinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije