Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stručnjaka

Ove provjere na vašem automobilu trebali biste napraviti još ovog ljeta

shutterstock
05.08.2023.
u 15:36

Stručnjaci otkrivaju svoje najbolje savjete kako ostati siguran na cestama i zaustaviti vrućinu koja uništava vaš automobil.

Bilo da se radujete putovanju Europom, putujete po Hrvatskoj ili idete na godišnji odmor, nemojte dopustiti da vam automobil pokvari planove. Iako je održavanje automobila važno tijekom cijele godine, postoje određene stvari koje će vjerojatnije uzrokovati probleme tijekom toplih ljetnih mjeseci, prenosi Which?.

1. Provjerite razine rashladne tekućine: Intenzivne ljetne vrućine znače da vaš motor mora više raditi kako bi ostao hladan, stoga preporučujemo da češće provjeravate razine rashladne tekućine – osobito prije dugog putovanja. Ako treba dopunu, nemojte pretpostavljati da možete preskočiti antifriz ljeti i koristiti samo vodu. Stručnjak za automobile Daljinder Nagra kaže: 'Ako nema odgovarajućeg razrjeđenja antifriza u spremniku rashladne tekućine vašeg automobila, to bi moglo uzrokovati oštećenje motora kada se vrijeme počne mijenjati'.

VEZANI ČLANCI: 

Prilikom dolijevanja koristite mješavinu vode i antifriza u omjeru 50/50 (ili što god preporučuje proizvođač vašeg automobila). I ne pokušavajte odvrnuti poklopac spremnika rashladne tekućine ako ste upravo vozili svoj automobil – naglo otpuštanje tlaka moglo bi vas poprskati vrućom vodom. Umjesto toga, pričekajte da se motor potpuno ohladi, a zatim polako odvrnite poklopac, dopuštajući da sav preostali pritisak sigurno nestane.

2. Pregledajte svoje gume: Vaše su gume jedina kontaktna točka između ceste i ostatka automobila, pa ih je važno provjeravati tijekom cijele godine. A ljeti je propadanje guma veći problem nego što mislite. Gume su jedan od najčešćih kvarova s kojima se ljudi bave ljeti. Vruće vrijeme može uzrokovati širenje guma, što može povećati rizik od eksplozije. Intenzivna sunčeva svjetlost također može uzrokovati probleme s gumama. 'Dulje parkiranje automobila na izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati pucanje guma, osobito u ljetnim mjesecima', objašnjava stručnjak za automobile Dino Buratti, 'To je poseban problem s automobilima koji imaju svoj rezervni kotač s vanjske strane automobila – taj rezervni bi mogao biti neupotrebljiv kada vam je stvarno potreban'.

Uz vizualnu provjeru pukotina, izbočina i drugih nedostataka, trebali biste također provjeriti tlak na svakoj gumi, uključujući rezervnu. Provjerite i njihov gazni sloj – prema zakonu, automobilske gume moraju imati minimalnu dubinu gaznog sloja od 1,6 mm u neprekidnom pojasu preko tri četvrtine širine gume.

3. Testirajte svoju klimu: Ako ste svoj klima uređaj čuvali za vrhunac ljeta, moglo bi vas dočekati gadno iznenađenje kada vam bude najviše trebao. Klimatske jedinice koje nisu korištene mjesecima imaju tendenciju razvoja plijesni ili pucanja brtvi; prvi će rezultirati ustajalim mirisom, dok drugi znači da bi plinovi mogli izaći, ostavljajući vaš klima uređaj neučinkovitim. Najbolje je koristiti svoj klima-uređaj sporadično tijekom cijele godine i temeljito ga testirati prije dugog putovanja. Ako vaš klima uređaj ne može sniziti temperaturu za najmanje 10 stupnjeva, možda postoji kvar.

Ako vaš klima-uređaj nije na razini zadatka, neka ga provjeri vaš lokalni servis. Možda će samo trebati brzo dopunjavanje plina. A ako ga morate dopunjavati više od jednom svakih nekoliko godina, mogao bi postojati ozbiljniji (i skuplji) problem, poput neispravnog kondenzatora.

4. Ostanite sigurni tijekom ljetnih pljuskova: Sunce, kiša, vjetar, tuča – nikad ne znate što vam može donijeti ljeto. A ako ste na cesti kada iznenada pada pljusak, ne želite da vam neučinkoviti brisači zamagljuju pogled na cestu ispred vas. Dino Buratti objašnjava da je to poseban problem ljeti: 'Vjerojatnije je da će se brisači vašeg automobila pokvariti u duljim razdobljima vrućeg, sunčanog vremena, osobito ako obično parkirate na jakom suncu'. Pregledajte brisače svog automobila i testirajte njihovu učinkovitost brzim ubrizgavanjem sredstva za pranje stakla. Ako vaši brisači ne uspijevaju očistiti vodu, mrljaju vam vjetrobransko staklo ili pokazuju pukotine, zamijenite ih. I ne zaboravite također provjeriti stražnji brisač.

5. Provjerite svoj akumulator: Prazne akumulatore možda više povezujemo sa zimom, ali ni oni ne vole vruće vrijeme. Ako je vaš akumulator već na izmaku, trajan udar toplog vremena mogao bi je uništiti. Stari akumulator može se iznenada isprazniti u bilo kojem trenutku, ali možete pripaziti na znakove upozorenja – poput više vremena da se automobil pokrene ili prigušivanje unutarnjeg svjetla dok to činite.  Također se savjetuje da se takve provjere ne ostavljaju za posljednji trenutak. Stvari imaju naviku poći po zlu kada se ostave za posljednji trenutak - vijci i spojnice se mogu se pokvariti, dok dijelove može biti teško nabaviti.

VEZANI ČLANCI: 

6. Pregledajte svoj nosač za bicikl: Ljeto je odlično za vožnje biciklom, ali ako planirate ići dalje i utovariti bicikle na gornji ili stražnji dio automobila, važno je da prvo obavite nekoliko provjera – pogotovo ako niste koristili nosač bicikla od prošlog ljeto. Ako koristite nosač bicikla na vrhu automobila, provjerite je li krovni nosač na koji je pričvršćen također u dobrom stanju.

7. Provjerite svoje osiguranje od kvara: Bez obzira na to koliko kontrola obavite na svom automobilu, uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu. Pokriće za kvar nudi bezbrižnost, ali provjerite pokriva li ono stvari kao što su kvarovi u vašem domu. Istraživanje pokazuje da će se vaš automobil najvjerojatnije pokvariti kod kuće, ali jeftinije police često isključuju pokriće za to. A ako ovo ljeto vozite svoj automobil u inozemstvo, provjerite vrijedi li vaše pokriće za sve zemlje kroz koje putujete.

'Većina novih automobila dolazi sa sveobuhvatnim oblikom pokrića kvara, dok stariji automobili ponekad dobivaju pokriće u trajanju od godinu dana ako ih servisirate u ovlaštenom servisu', objašnjava stručnjak za kvarove automobila Maha Gadir, 'Također je vrijedno provjeriti je li pokriće kvara već uključeno u vašu policu osiguranja automobila ili kao dio paketa bankovnog računa'.

Djevojka se odlučila preseliti u kombi: 'Imam čak i garažu!'

 

Komentara 3

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
20:05 05.08.2023.

Ili ustedite jos koji euro i kupite elektricnu igracku :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije