Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ove neobične namirnice sigurno nemate u svojoj kuhinji, ali trebali biste...

Općenito je mišljenje da je lišće mrkve neprimjereno u prehrani, što je potpuno pogrešno. Ono nije upotrebljivo sirovo, ali je kuhano ili pirjano zajedno s korijenom isto tako vrijedna namirnica i sadrži više mineralnih tvari nego korijen.
20. srpnja 2019. u 07:00 3 komentara 983 prikaza
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/6

Moderni kuhari sve više posežu za zdravim, ali nama neobičnim namirnicama. Ubrzan način života i svakodnevni stres zahtijevaju da organizmu osiguramo što veći unos zdravih namirnica. No, neke nam zaista nikad ne bi pale na pamet.

kosa lijepa kosa Ove namirnice pospješuju rast kose. Uvrstite ih u svoj jelovnik!

1. Lišće mrkve

Gotovo svi vole mrkvu, iako se, nažalost, ne konzumira toliko često sirova, gotovo nam je svakodnevno na tanjuru. Ide u gotovo svako varivo, juhe, pečenja, a odlična je i kao salata. Djeci je često dajemo sirovu, ali lako se kombinira i u razne voćne i povrtne sokove. Nijedna biljka bolje od mrkve ne zaustavlja proljev i povraćanje kod dojenčadi, a uspješno rješava i problem dječjih glista. Osim što je bogata beta karotenom, mrkva obiluje i vrijednim antioksidansima – karotenoidima i antocijaninima. Općenito je mišljenje da je lišće mrkve neprimjereno u prehrani, što je potpuno pogrešno. Ono nije upotrebljivo sirovo, ali je kuhano ili pirjano zajedno s korijenom isto tako vrijedna namirnica i sadrži više mineralnih tvari nego korijen.

Mrkva | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Mišjakinja

Biljka mišjakinja poznata je još pod imenima crijevac, ptičja trava, mala mišjakinja, mišje uho, poljska mišjakinja…Mišjakinja je najpoznatija kao invazivna vrsta korova, a nažalost manje poznata kao ljekovita biljka i cijenjeno povrće u doba Rimskog Carstva. Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom. Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans… Njeni sirovi listovi mekani su i nježni, a čaj od ove biljke ima završni okus po orasima. Kuhana, ima blag okus poput špinata te se na taj način i najčešće konzumira. Mišjakinja se upotrebljava tijekom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti. Pokazala se uspješnom u liječenju bolesti pluća i dišnih puteva, poput astme, tuberkuloze, bronhitisa, kašlja...

Meghan Markle što voli? Nikada se neće odreći pomfrita i vina! Evo kako izgleda jelovnik Meghan Markle

Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože. Ova je biljka, naime, pokazala velik uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana. Pripravak od mišjakinje dobar je i za ispiranje očiju u liječenju upala oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova. Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionist, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje dječjih grčeva, piše doznajemo.com

3. Biljka 'kameleon'

Ova biljka ima čudan okus i često izaziva gađenje. No, s obzirom na njena svojstva, ovu bi gorku činjenicu trebalo zanemariti. Koristi se za detoksikaciju, kod najtežih infekcija mokraćnih puteva. Odličan je diuretik i laksativ, a ima i snažno antivirusno, antibakterijsko, antiupalno djelovanje. Jača imunološki sustav, pomaže kod bolesti raka, gušenja, kašlja, kožnih bolesti, herpesa, AIDS-a, virusa HIV-1, virusa HSV-1, leukemije, zmijskog ugriza i groznice. Istraživanja su otkrila da se u listovima nalaze zdrave bakterije i vrsta laktobacila koji jačaju imunološki sustav i sprječavaju razvoj malignih stanica.

bolji kruh, kava... Amerikanac otkriva: Da, vi u Europi imate bolju hranu, a evo i zašto

4. Komatsuna

Lišće ove japanske biljke ima blagi, papreni okus i povoljno djeluje na apsorbiranje vode u organizmu. U cijelom svijetu koristi se kao vrlo ljekovita biljka jer sadrži veliku količinu hranjivih tvari, soli i mikroelemenata, ali i vitamina A i C, natrija, kalija, fosfora i željeza.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • prajdali100:

    A gdje je baobab ?

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Zaboravljene biljke iż nase kon. Hrvatske su kiselica, radic, kopriva, lisce vinove loze itd. Mozete ih naci svugdje i bogati su izvori minerala i vitamina i mogu biti izuzetno svjeze.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Mrkva sa slike izgleda je dugo stajała i nije svijeza. Ako zaista zelite jesti zdravo povrce treba proizvoditi kod kuce, a vrijeme od berbe do pripreme treba biti sto krace. Tko voli lisce od mrkve nek jede. Ja ipak vise ... prikaži još! volim mladi korijen mrkve npr. duzine 5 do 8 cm, a ne stocnu mrkvu.