Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Amerikanac otkriva: Da, vi u Europi imate bolju hranu, a evo i zašto

Na prste jedne ruke (i pritom bi mi svi prsti ostali) mogu nabrojiti sva loša iskustva s restoranima koja sam doživio u Europi, uključujući lance restorana i restorane brze prehrane, napisao je Amerikanac na Quori
08. srpnja 2019. u 12:30 8 komentara 6980 prikaza
Foto: Shutterstock

Zašto Europljani misle da je njihova hrana superiorna u odnosu na američku, pitanje je koje je postavljeno na društvenoj mreži Quora. Zanimljiv odgovor, koji je pročitan 75 tisuća puta, dao je Bruce Epstein, rođeni Amerikanac, koji je živio 20 godina u Europi. 

"Dvadeset sam godina živio na vanjskom dijelu predgrađa jednog velikog europskog grada, a sada živim u predgrađu jednog velikog američkoga grada. Pa idemo rasvijetliti te razlike. 

Na prste jedne ruke (i pritom bi mi svi prsti ostali) mogu nabrojiti sva loša iskustva s restoranima koja sam doživio u Europi, uključujući lance restorana i restorane brze prehrane. S druge strane, samo u zadnje tri godine, koliko sam u SAD-u, imam listu s više od deset restorana u koje nema šanse da opet odem", piše Epstein. 

 | Autor : Policija okruga Miami-Dade/PIXSELL Foto: Policija okruga Miami-Dade/PIXSELL

"Dok smo živjeli u Europi, imali smo blizu kuće jednu genijalnu pekaru. U SAD-u toga nema, morali smo kupiti pekač kruha jer nigdje u blizini (i pritom mislim na vožnju automobilom od nekoliko kilometara) nismo mogli pronaći ništa slično. Otkrili smo, međutim, dva organska brenda koja rade sjajan kruh, no cijena je astronomska", nastavlja Amerikanac. Dodaje kako u Europi nisu morali birati između cijene i svježine proizvoda. 

KONFERENCIJA O HRANI Kava, riža, tjestenina... jestivi dugo nakon roka

"Sada, međutim, moramo plaćati goleme iznose za kvalitetnu hranu koja dolazi u naše lokalne dućane. Živim, naime, u području gdje se ne uzgaja mnogo hrane, pa su troškovi transporta veliki, no i u Europi je bio sličan slučaj s transportom, ali cijene nisu bile tako napuhane", kaže te dodaje kako smatra da je situacija ipak nešto bolja u Kaliforniji ili na Floridi. 

"Tipična američka prehrana sastoji se od mnogo više soli, šećera, ugljikohidrata i masti u odnosu na onu europsku. Europljani jedu procesuirani, gotovu i smrznutu hranu samo ako to baš moraju, nije im to svakodnevica kao ljudima u SAD-u", kaže Amerikanac, dodajući kako je u SAD-u kvantiteta bitnija od kvalitete.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Mnogi su se korisnici složili s njime te dodali svoja iskustva, koja se uglavnom podudaraju. 

"Moje je mišljenje kako mnogi Amerikanci zapravo i ne znaju kakav bi hrana trebala imati okus, pa ne znaju ni što da zapravo traže", napisao je jedan korisnik. Mnogi su istaknuli i kako Amerikanci ne znaju kako prava kava treba izgledati, dok se, primjerice, u Italiji ona može popiti doslovce na svakome koraku.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • gragakarlovac:

    mozda prije, ali u zadnjih 20 godina jedemo isto kao i ameri. Pogledajte koliko debeli ljudi ima kod nas? Jesmo imuni na rak?

  • nešperlin:

    A joooj,nemojte pisati o lošoj hrani u USA. Osim imigranata s istoka navalit će i ameri sa zapada kad doznaju kakvu hranu jedemo. I eto poslupljenja u EU

  • orao10:

    Zivim u Kaloforniji i ovdje imam puno veci izbor hrane nego u Hrvatskoj a kvaliteta je tu negdje.Jedino mi nedostaju nase pekare