Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez!

Opaku spolnu bolest možete lakše zaraditi poljupcima nego oralnim seksom

ljubljenje
Foto: Thinkstock
10.05.2019.
u 12:06

Istraživanje provedeno na sveučilištu Monash i Centru za seksualno zdravlje u Melbourneu

Gonoreja, kapavac ili triper spolno je prenosiva bolest koju prouzročuje gram negativni diplokok Neisseria gonorrhoeae. Spada u klasične spolno prenosive bolesti i dalje je unatoč padu incidencije rasprostranjena i u industrijskim i u nerazvijenim zemljama.

Srećom, u nas je sve rjeđa ta bolest, za razliku od SAD-a gdje je učestalost još uvijek visoka. U europskim zemljama i Hrvatskoj samo je 5 do 10 posto ginekoloških upala vezano uz gonoreju, dok u SAD-u taj postotak raste na čak 20-40 posto, piše Kreni zdravo. 

No ono što je posebno zabrinjavajuće jest zaključak znanstvenika iz Australije koji tvrde da tu spolno prenosivu bolest možete "zaraditi" ljubljenjem jezicima i izmjenom sline lakše i češće nego spolnim putem. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Monash i Centru za seksualno zdravlje u Melbourneu, obuhvatilo je 3000 gej i biseksualnih osoba, a pokazalo se da homoseksualci češće imaju gonoreju u grlu nego u penisu ili anusu.

Više od šest posto ispitanika imalo je bolest u ustima, dok ih je manje od šest posto imalo u anusu i tri posto u penisu. 

Postotak je bio veći u skupini muškaraca koji su se izjasnili da su u protekla tri mjeseca strastveno poljubili drugog muškarca, no nisu bili u seksualnom odnosu. 

Oni koji su imali spolni odnos, a nisu se ljubili, imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti gonorejom, zaključci su istraživanja objavljeni u časopisu Sexually Transmitted Infections. 

Oni koji su ljubili svoje partnere imali su 46 posto veću vjerojatnost da će se zaraziti u usporedbi s 35 posto onih koji su imali spolni odnos. 

Pogledajte i video Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi trebali izbjegavati

Komentara 3

SA
samoborka
21:09 10.05.2019.

Ne kaže se u nas,nego kod nas.

SC
Serious_Callers_Only
13:58 10.05.2019.

Kakve su ovo face? Da li se opaka bolest možda zove seks sa rodbinom?

JU
junkerovkaputzapovlačenje
14:15 10.05.2019.

može li se zaraditi ,,ličkim rukovanjem,, s kurečićem. vidim sokola i ostalu ekipu s katoličkog fakulteta ap me zanima smijem li dat glas za takve ,,moralne gromade,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije