Jesen često može biti stresna jer sa sobom nosi mnoge promjene, kako životne, tako i vremenske. Početak nastave u školama, fakultetima, dolazak hladnijeg vremena, približavanje praznika i organizacija istih može nam izazvati stres. Stručnjaci kažu da hrana koju konzumiramo može ublažiti njegove učinke tako što hrani naše tijelo vitaminima i mineralima.
Istraživači su dugo naglašavali važnost veze između crijeva i mozga, odnosno ideje da crijeva i mozak neprestano komuniciraju kroz zamršenu mrežu živaca i kemijskih signala. Dr. Daniel Amen, istraživač oslikavanja mozga u Kaliforniji, rekao je u videu na TikToku da moramo hraniti svoja crijeva zdravom hranom, vlaknima, šarenim voćem i povrćem i zdravim proteinima da bi ona mogla podržavati mozak. Ovo je pet prehrambenih namirnica za ublažavanje stresa, prema dijetetičarima, prenosi New York Post.
Sok od naranče: Čaša soka od naranče dobila je entuzijastične ocjene stručnjaka za to kako može držati pod kontrolom oksidativni stres. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da ispijanje 100-postotnog soka od naranče bez dodanog šećera može smanjiti upalu i oksidativni stres kod zdravih odraslih osoba i onih s visokim rizikom od razvoja kroničnih bolesti. Bogata hranjivim tvarima, jedna čaša soka od naranče sadrži cijeli preporučeni dnevni unos vitamina C za većinu odraslih osoba.
Lisnato povrće: Bogato folnom kiselinom i antioksidansima, kao i vitaminima K, C, A i kalcijem, lisnato povrće poput kelja i špinata blagodat je za mozak. Sadrži triptofan, aminokiselinu bitnu za stvaranje serotonina, "hormona dobrog osjećaja", koji regulira raspoloženje i može pomoći u sprječavanju tjeskobe i depresije. Stručnjaci preporučuju 400 mikrograma folata i 700 do 900 mikrograma vitamina A dnevno, ovisno o dobi i spolu.
Tuna: Visoke količine vitamina B6 i B12 u tuni mogu pomoći u smanjenju stresa povećanjem tjelesne proizvodnje serotonina i gama-aminomaslačne kiseline (GABA), neurotransmitera u mozgu koji ima ključnu ulogu u regulaciji sna i stresa. Prema Klinici Cleveland, GABA smiruje središnji živčani sustav, potičući osjećaj spokoja. Tamar Samuels, registrirana dijetetičarka, rekla je da je B12 ključan u funkciji živčanog sustava. "Nedostatak ovog nutrijenta može čak uzrokovati oštećenje živaca. Studije su također otkrile da dodatak B12 i folne kiseline može pomoći u ravnoteži stresa i reguliranju raspoloženja", objasnila je.
Sjemenke bundeve: Sjemenke bundeve su dobra superhrana i certificirani lijek za ublažavanje stresa. Sjemenke bundeve i pepita (sjemenke bez ljuske) sadrže antioksidanse, uključujući flavonoide, fenolne kiseline, vitamin E i karotenoide. Poznato je da ovi antioksidansi štite stanice od oštećenja koja uzrokuju bolesti i smanjuju upale u tijelu. Sjemenke bundeve također su bogate magnezijem, mineralom za koji se zna da pomaže regulirati otpuštanje kortizola, potičući osjećaj mira i podupirući dublji i mirniji san.
Losos: Poznato je da je losos bogat omega-3 masnim kiselinama, za koje je poznato da smanjuju upale, potiču rad mozga i potiču proizvodnju serotonina. Lauri Wright, registrirana dijetetičarka nutricionistica i profesorica, rekla je da je losos najbolja riba za cjelokupno zdravlje. Osim što su bogate proteinima, omega-3 masne kiseline u lososu pomažu zdravlju kardiovaskularnog sustava i mozga. Porcija lososa od 85 do 113 grama osigurava gotovo svu preporučenu dnevnu vrijednost omega-3 masnih kiselina.
GALERIJA: Ovo je hrana i piće koju onkološka dijetetičarka izbjegava u širokom luku
Kao što određena hrana može spriječiti stres, druga ga može pojačati, a dva glavna krivca su kofein i šećer. Prema izvješću Sveučilišta Cambridge, kofein antagonizira adenozinske receptore i "uključen je u pogoršanje tjeskobe i poremećaja spavanja". Zdravstveni stručnjaci preporučuju osobama koje pate od stresa ili tjeskobe da pokušaju smanjiti ili izbaciti kavu i druga pića s kofeinom iz svoje prehrane.
Šećer je također jednak stresu. Registrirana dijetetičarka Roxana Ehsani rekla je da kolačići, kolači i slatke žitarice mogu povećati vaš osjećaj stresa. "Iako ćete možda pronaći utjehu nakon što ste se prepustili omiljenom slatkišu, ona će kratko trajati", objasnila je. Njezin savjet podupire nedavna istraživanja koja su otkrila da jedenje masne ili slatke hrane prije ili tijekom stresnog događaja smanjuje funkcioniranje mozga i srca te usporava oporavak tijela od stresa.