najvažniji obrok

Nutricionistica otkrila: Ovo je idealan doručak za energičan i zdrav početak dana

Shutterstock
29.06.2025.
u 07:00

Takav doručak može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu jer on postavlja ton i energiju za sve što nas čeka. Kako bismo dan započeli na pravi način, tako je važno pažljivo birati što jedemo ujutro. Pravilno odabrani doručak može poboljšati koncentraciju, potaknuti metabolizam i osigurati potrebne hranjive tvari za dugotrajan osjećaj sitosti i vitalnosti.

Zamjena kroasana i slanine zdjelom žitarica za doručak mogla bi pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti, sugeriralo je istraživanje, piše Daily Express. "Najjači dokazi vezani su uz prehrambene unose i pokazali su da žitarice spremne za konzumaciju, osobito one od cjelovitih žitarica s visokim udjelom vlakana, pozitivno utječu na unos hranjivih tvari. To uključuje poboljšani unos vlakana, vitamina B skupine, vitamina D, željeza, cinka i magnezija", rekla je nutricionistica dr. Emma Derbyshire.

Dodala je i da žitarice mogu biti važna namirnica i pomoći u popunjavanju prehrambenih praznina kod osjetljivih skupina, primjerice ako ne jedete dovoljno dobro ili preskačete obroke. "Odabir cjelovitih žitarica i žitarica s visokim udjelom vlakana moglo bi pomoći u smanjenju nedostatka vlakana kod ljudi, a to je otprilike 10 grama razlike između dnevnog unosa i preporuka", objasnila je Derbyshire.

Studija dr. Derbyshire, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da je veća konzumacija žitarica povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 kod odraslih. Također je bila povezana sa smanjenim rizikom od prekomjerne težine i pretilosti u svim dobnim skupinama. Studije su uključivale široki raspon žitarica spremnih za jelo, poput kukuruznih pahuljica i rižinih grickalica.

Derbyshire je preporučila odabir žitarica koje su od cjelovitih žitarica ili bogate vlaknima, ili obogaćene hranjivim tvarima poput vitamina D. Pozvala je ljude da se odupru porivu da posipaju dodatni šećer po pahuljicama. "Žitarice su dobar izbor za povećanje unosa vlakana i za početak dana s nizom mikronutrijenata. Dakle, ujutro već znate da ste konzumirali vlakna, vitamine B skupine, vitamin D, željezo, cink i magnezij, na primjer", objasnila je nutricionistica.

Izbjegavajte ovih 5 namirnica za doručak ako se ne želite udebljati: One se odmah pretvaraju u salo
1/10

Bridget Benelam, nutricionistica i glasnogovornica Britanske zaklade za prehranu, rekla je da studija pruža sliku ukupnih dokaza o učincima žitarica za doručak na naše zdravlje. "Općenito, istraživanje je pokazalo da žitarice imaju neutralan ili blagotvoran učinak na zdravlje, s najjačim dokazima za poboljšani unos hranjivih tvari i vlakana te smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je.

Dodala je da žitarice za doručak mogu biti dobar izvor vlakana i često su obogaćene vitaminima i mineralima. Međutim, važno je ograničiti žitarice s visokim udjelom šećera i izbjegavati dodavanje šećera, meda ili sirupa prilikom jela. Benelam je preporučila dodavanje zdravih sastojaka poput prirodnog jogurta, svježeg ili suhog voća, orašastih plodova i sjemenki za dodatne hranjive tvari.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja