Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Nikad lakše: Dubinski očistite cijelu kupaonicu u samo nekoliko koraka

Shutterstock
25.08.2022.
u 10:30

Površine poput umivaonika, WC-a, kade i tuša mogu vremenom skupljati bakterije, naslage tvrde vode, plijesan i kamenac, tako da je presudno redovito čišćenje kupaonice

Čišćenje kupaonice mnogima je zasigurno jedan od najmanje dragih kućanskih poslova, a često zna biti i zahtjevno zbog količine površina koje treba očistiti. Iako može biti naporno i dugotrajno, s vremena na vrijeme kupaonicama je zaista potrebno dubinsko čišćenje. Opće prihvaćeno nepisano pravilo je da kupaonicu detaljno treba čistiti jednom tjedno, a neke dijelove i češće, ovisno o tome koliko često se kupaonica koristi, piše The Sun.

Milenijalci su jako loši u obavljanju kućanskih poslova: Zahod čiste jednom mjesečno!

1/6

WC školjka 
Da biste očistili WC, pomoću sredstva za čišćenje ili izbjeljivača premažite cijelu školjku, počevši od ruba. Ostavite otopinu da djeluje nekoliko minuta prije nego što istrljate četkom. Nakon toga ostavite još pet minuta i onda isperite. Vanjske dijelove pošpricajte sredstvom za čišćenje ili mješavinom octa i vode, a zatim obrišite područje kružnim pokretima. Nemojte zaboraviti niti poklopac, kojeg obavezno obrišite s obje strane. Na kraju prebrišite cijelu školjku suhom krpom ili papirnatim ručnikom.

Umivaonik
Temeljito isperite umivaonik kako biste isprali svu prljavštinu i ostatke. Obilno pospite sodom bikarbonom, prekrivši cijeli sudoper, a zatim stavite malo sredstva za čišćenje na vlažnu krpu i očistite. Soda bikarbona će djelovati kao abraziv i ukloniti sve tvrdokorne mrlje. Na kraju samo isperite. 

Tuš kabina
Prvo iznutra uklonite sve predmete, poput šampona za tuširanje i slično. Zatim uklonite sve dlake oko otvora za odvod koje bi ga mogle začepiti. Izmjerite jednake količine octa i deterdženta, oko 400 mililitara i zatim ocat zagrijte u mikrovalnoj pećnici, toliko da bude topao, ali ne smije iskipjeti, i u njega jednostavno dodajte deterdžent za posuđe. Tekućinu lagano promiješajte i spremna je za korištenje. Poprskajte po površini i ostavite da djeluje oko 30 minuta do sat vremena. Kasnije jednostavno isperite.

Ako je moguće, uklonite glavu od tuša i potopite je u mješavinu octa i vode na sat vremena, a zatim spužvom obrišite kamenac. Po zidovima i pločicama raspršite sredstvo za čišćenje i obrišite kružnim pokretima. Nakon toga samo isperite toplom vodom. Za vrata tuš kabine kombinirajte destilirani alkoholni ocat s destiliranom vodom u omjeru 3 naprema 1, i stavite u zdjelicu u mikrovalnu pećnicu na 60 sekundi. Nakon što se tekućina ohladi, izlijte je u bocu s raspršivačem.

Ako želite izbjeći zaostali gorki miris octa, dodajte u smjesu nekoliko kapi esencijalnog ulja. Na vrata nanesite sloj spreja, ravnomjerno pokrivajući cijelu površinu. Ostavite da odstoji od tri do pet minuta. Odozgo prema dolje osušite vrata krpom od mikrovlakana. Nakon toga, možete s krpom još i ispolirati preostale mrlje.

Pod
Pometite pod metlom, a zatim sredstvom za čišćenje podova ili otopinom sode bikarbone i octa uklonite prljavštinu. Obavezno provjerite kakve pločice imate, kako biste bili sigurni čime točno možete čistiti. Kako biste izbjegli mrlje od vode, obavezno pod prebrišite čistom, suhom krpom. 

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije