Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Smanjene zalihe krvi svih krvnih grupa, iz Petrove 3 mole darivatelje da se odazovu

U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 - 19.00, a subotom od 7.30 - 15.00 sati.
15. travnja 2015. u 08:47 4 komentara 3790 prikaza
besplatan pokaz
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Zbog smanjenih zaliha krvi iz Zavoda za transfuzijsku medicinu mole sve darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu na darivanje krvi.

U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 - 19.00, a subotom od 7.30 - 15.00 sati.

Kakvo je stanje trenutnih zaliha krvi objavljeno je na stranicama Zavoda, a nedostaje svih krvnih grupa.

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

Kod svakog darivanja krvi potrebno je priložiti neki identifikacijski dokument sa slikom ( osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola, indeks), a sam čin darivanja krvi traje maksimalno desetak minuta.

Nakon upozorenja o smanjenim zalihama krvi, Hrvatski Crveni križ upućuje javni poziv svim darivateljima krvi i građanima koji će to tek postati, da se pridruže akcijama dobrovoljnog davanja krvi kako bi se osigurala dovoljna količina doza za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova.

Svi građani koji žele pomoći u prikupljanju ove dragocjene tekućine koja život znači, mogu se javiti u svoja Gradska društva Crvenoga križa u kojemu će dobiti sve potrebne informacije o akcijama prikupljanja krvi. Gradska i Općinska društva Crvenoga križa djeluju u 110 gradova i općina u Hrvatskoj stoga svaki građanin može dati svoj doprinos ovoj plemenitoj akciji.

Važno je napomenuti i da su pred nama ljetni mjeseci kada postoji povećana potreba za krvi i krvnim pripravcima stoga je važno povećati odaziv građana na redovite akcije darivanja krvi.

Tijekom protekle godine u organizaciji HCK prikupljeno je 145.125 doza krvi, odnosno 3,39 davanja krvi na stotinu stanovnika. Prema spolu darivatelja krvi, 16 posto bile su žene, a 84 posto muškarci, dok je osam posto darivatelja krvi pristupilo akciji darivanja po prvi put.

U trenutku kada su u Hrvatskoj smanjene zalihe krvi, Hrvatski Crveni križ smatra važnim povećati razinu svijesti građana o potrebi redovitog darivanja krvi te potaknuti postojeće, ali i buduće darivatelje na redovno davanje krvi. Svi oni koji se žele pridružiti brojnoj mreži darivatelja, detaljne informacije i kontakt podaci o Gradskim društvima Crvenoga križa mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hck.hr.

Ovo je trenutno stanje zaliha krvi.

Zalihe krvi | Autor : Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu Foto: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Valentina Valjak
NEOPISIVA TUGA
Valentinu su pokopali u vjenčanici i s prstenom na ruci, dogodine bi bila doktor znanosti
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
  • than:

    Neka daruju oni koji imaju zdravstveno osiguranje. Ili neka placaju krv kao u Americi. Rijesen problem. Da mozda nece ici darivati oni bez zdravstvenog osiguranja pa im tu istu naplatiti kasnije ?!?! Cijeli taj sistem je naopako postavljen. Nikada mi ... prikaži još!i nece biti jasno kako isto mogu placati zdravstveno okorjeli pusaci i nepusaci. Onda se lijeci rak pluca i ostale bolestine koje nastaju pusenjem, a nema se novca za djecu.

  • hromcan:

    ZAR SU PREVIŠE KRVI PRODALI ......

  • Marko Antonije:

    Moj prijatelj je upravo primio 1.5 l krvi po neznam više koji puta. Gubi krv. Pitam ga ja a jesi li u mladosti koji puta dao krv. Kaže mi - NISAM. Eto vidiš kakav si ti čovik ! A ja ... prikaži još! ! A ja donirao svoju krv 32 puta i do sada je nisam primao .