Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Nakon ručka najradije biste malo 'ubili oko'? Evo zašto ne biste trebali

Nakon što pojedete obrok i osjetite kako energija odlazi na probavu unesene hrane, najradije biste se ispružili i malo "ubili oko"?
25. siječnja 2016. u 08:30 4 komentara 29553 prikaza
Odmaranje, žena, spavanje
Foto: Thinkstock

Ako ste osoba koja ima problema s refluksom, nadutosti i grčevima,  onda je velika vjerojatnost da vaše probleme s probavom prouzročuju neki od ovih razloga...

Ne žvačete hranu dovoljno dugo

Zalogaj hrane trebali bismo prožvakati 30 do 50 puta, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Westchester u Pennsylvaniji.

Prilegnete odmah nakon jela

Nakon što pojedete obrok i osjetite kako energija odlazi na probavu unesene hrane, najradije biste se ispružili i malo "ubili oko"? Ako vam je ovaj scenarij itekako poznat, imajte na umu da biste tu želju za poslijepodnevnim odmorom nakon jela trebali odgoditi barem dva sata nakon što ste pojeli. U suprotnom, možete izazvati refluks. Ležeći položaj nije dobar za probavu  i želučani sokovi ne mogu obaviti svoj posao kako treba. Ova navika može dovesti do želučanih problema, a ne pomaže ni u borbi protiv neželjenih kilograma.

Britanski znanstvenici nakon provedenog istraživanja 2009. godine zaključili su da su neuroni iz međumozga odgovorni za taj osjećaj umora koji osjećamo nakon jela. Promatrali su prehrambene navike tisuću ljudi i rezultati su potvrdili da u mozgu postoje određene ćelije koje su odgovorne za našu aktivnost i neaktivnost. One se nakon obilnijeg jela blokiraju, što kod većine stvara osjećaj umora i potrebu za spavanjem.

Preporuka je izbjegavati jela koja sadrže puno šećera, ali i masna jela u kombinaciji s ugljikohidratima jer to potiče blokiranje neurona.

Stoga, ako poslije ručka želite ostati budni i ne želite se osjećati umornima jedite,primjerice, piletinu, zelenu salatu, povrće i što više svježeg voća.

Gutate previše zraka dok jedete

Ispijanje napitaka kroz slamčicu, prebrza konzumacija jela i žvakanje žvakaćih guma mogu dovesti do toga da progutamo previše zraka što će prouzročiti neke probavne smetnje. 

Jedete obilne obroke

U prosjeku je potrebno oko 1-3 sata da se potpuno probavi prosječan obrok. Ipak, ako konzumirate obilne obroke, to vrijeme se produžuje i može potrajati i oko 8-12 sati da se probavi, ovisno o sadržaju masti i količine hrane. To za posljedicu može imati povećani rizik za žučni mjehur i druge probleme vezane uz probavu.

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas

  • LeandroZG:

    Razmak na tipkovnici steka

  • brljakis:

    Zalogaj hrane trebali bismo prožvakati 30 do 50 puta, pa kad bi svaki zalogaj prožvaka 50 puta, trebalo bi mi 2 sata da pojedem.

  • dalibor.hren:

    A što rade "naši stručnjaci?"