Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivo držanje

Načini korištenja naprednih mobitela opasni za zdravlje

iphone
Slavko Midžor/Pixsell
16.10.2011.
u 18:48

Na zdravlje korisnika najviše utječe neprirodan položaj u kojem se tijelo nalazi kada tipkaju na uređaj.

Sigurno vam ovo neće doći kao veliko iznenađenje, ali nova istraživanja potvrđuju da način na koji koristimo svoje napredne mobitele može biti vrlo štetan. Baš kao što se često loše držimo pred računalom, tijelo držimo u lošem položaju i kod tipkanja po mobitelu.

Ono što je nepovoljno je njegovo nespretno korištenje jer čovjek prilikom uporabe tijelo drži u neprirodnom položaju. Kada korisnici tipkaju na svoj napredni mobitel, tijelo im je nagnuto prema naprijed, a glava je u pognutom položaju.

Upravo zbog tog položaja pati ljudska kralježnica jer mora držati glavu koja je prosječne težine između 4,5 do 5,5 kg. Mišići su tada izloženi dodatnom pritisku jer moraju držati cijelu težinu na koju nisu navikli. Znanstvenici tvrde da je uredski posao dodatni krivac za bolove u vratu i kralježnici kao i izostanak fizičke aktivnosti što može rezultirati učestalim glavoboljama i artritisom.

Znanstvenici savjetuju uzimanje predaha i držanje uređaja u uspravnom položaju, a preporučuje se i lagano razgibavanje.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
19:55 16.10.2011.

Znanstvenici savjetuju uzimanje predaha i držanje uređaja u uspravnom položaju, a preporučuje se i lagano razgibavanje. ---------------------------------------------------------- ovo zaslužuje nobelovu nagradu za glupost do koje su došli znanstvenici

DR
dreamteam
19:58 16.10.2011.

Bilo bi onda najbolje da budemo bez kompjutora i da idemo telefonirati u kabinu.. Kao u dobra stara vremena...

LA
Latz
08:56 17.10.2011.

glavno da se ti fenomenalni znanstvenici nisu sjetili predložiti vježbe ja jačanje leđnih mišića čime bi ovo prestao biti problem ... kao i obično nije problem u samom držanju koliko u nedostatku vježbe i općenitom stanju ... ljude boli vratt i kad čitaju ... po njihovom ne bi smjeli gledati nigdje osim ravno naprijed ... pa da vidis ekipu kad se popikava po cesti jer ne smije gledati što im je pod nogama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije