Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Na ova 3 jednostavna načina povećajte količinu vitamina D ove zime

shutterstock
27.11.2023.
u 09:30

Vitamin D – koji je potreban za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića – proizvodi se u tijelu od izravne sunčeve svjetlosti na koži.

Ako sanjate o sunčanim danima, objedovanju na otvorenom i dugim večerima, niste sami. No, ljeto je daleko i važno je tijekom zime održavati zdrav duh i tijelo. Savjet Nacionalnog zdravstvenog sustava Velike Britanije je da bi svi trebali razmotriti uzimanje dnevnog dodatka vitamina D tijekom jeseni i zime, prenosi Metro.

Vitamin D – koji je potreban za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića – proizvodi se u tijelu od izravne sunčeve svjetlosti na koži. 'Vitamin D važan je vitamin za konzumaciju tijekom cijele godine, no osobito je zimi češći razvoj nedostatka', kaže dijetetičarka Reema Patel, 'To je zato što je sunčeva svjetlost najbolji izvor vitamina D u tijelu, a između listopada i travnja UV zračenje nije dovoljno jako da ga proizvede'.

VEZANI ČLANCI: 

To znači da je vjerojatnije da ćemo se osjećati loše i češće se razbolijevati. Dakle, iako dobivanje vitamina D samo putem sunčeve svjetlosti nije uključeno u jednadžbu, što još možete učiniti? Ovo su tri jednostavna načina za povećanje vitamina D zimi:

Uzmite ga iz prehrane: Važno je imati ishranu koja je bogata svim vitaminima i mineralima, ali posebno je važno unijeti nešto više vitamina D u svoje obroke tijekom zime. Reema preporučuje masnu i masnu ribu poput lososa i skuše barem jednom ili dva puta tjedno. 'Ako ne jedete ribu, druga hrana poput jaja i gljiva osigurava vitamin D, kao i obogaćena hrana i pića poput biljnih mliječnih alternativa i nekih žitarica', dodaje.

VEZANI ČLANCI: 

Izvori vitamina D u vašoj prehrani:

  • masna riba – kao što su losos, sardine, haringe i skuše
  • crveno meso
  • jetra
  • žumanjci
  • obogaćena hrana – kao što su neki namazi od masti i žitarice za doručak

Suplementi su vaši prijatelji: Nema štete od uzimanja suplemenata, pogotovo kada je u pitanju vitamin D. Međutim, Reema preporučuje da razgovarate sa svojim liječnikom opće prakse kako biste odredili dozu koja vam odgovara.

Izađite van: Da, znamo, posljednja stvar koju bi svatko od nas želio učiniti kada je loše vrijeme i hladno, ali Reema preporučuje 15 minuta sunčeve svjetlosti dnevno. Navucite kapu i šal i krenite u brzu šetnju. Uzmite grickalice iz trgovine ili finu, toplu kavu da vas motivira.

Ostanite zdravi: Nekoliko načina da izbjegnete prehladu ovih blagdana

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije