Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba spolova

"Možda postoje ženski i muški poslovi, ali i dalje sve radim sama"

iscrpljenost
Photos.com
12.03.2010.
u 10:10

Kućanske poslove obavlja 81 posto žena i tek 33 posto muškaraca, a o odgoju djece brine se 96 posto žena i 70 posto muškaraca, što je pomak.

Ines Mokrović, 31-godišnja Zagrepčanka i majka dvogodišnje kćeri, među onim je mladim ženama koje u svome domu drže sva četiri zida.

– Kod nas doma vrijedi pravilo da su poslovi podijeljeni na muške i ženske, ali u praksi gotovo sve na kraju obavim sama. A muž mudro šuti! Jako sam pedantna kad je riječ o čišćenju, uvijek sama najbolje pospremim. Također sama perem i glačam rublje, no zato sve sitnije popravke po kući prepuštam suprugu koji se ponajviše iskazao pomažući u brizi o našoj kćeri – rekla je Ines čija priča, pokazuju istraživanja, zrcali hrvatsku stvarnost.

Dvostruka opterećenost

Istraživanje o kvaliteti života koje je na uzorku od čak 9000 građana Hrvatske proveo Program UN-a za razvitak (UNDP) pokazuje da je usklađivanje obiteljskih i radnih obveza još otežano. Kućanske poslove svakodnevno obavlja 81 posto žena i tek 33 posto muškaraca, a o odgoju djece brine se 96 posto žena i 70 posto muškaraca. Zanimljivo, svaka treća žena misli da je tako i bolje za kućanstvo, a muškarci se protiv toga, jasno, ne bune. – Da bi se problem dvostruke opterećenosti žena ublažio ne možemo čekati promjenu odnosa u obitelji.

Rješenja se moraju tražiti u obvezi države, što uključuje i lokalnu razinu i poslodavce koji će svima olakšati usklađivanje obveza te zakonodavne promjene: porezne olakšice, organizaciju radnog vremena, razvitak financiranih servisa na usluzi obiteljima uključujući i dječje vrtiće – upozorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, koja je istakla situaciju kad osobe iz tzv. javnog života svojim izjavama često doprinose održavanju stereotipne podjele uloga time što javno zahvaljuju svojim ženama – što sve same obavljaju.

Rano osvješćivanje

– Ovaj problem moramo rješavati osvješćivanjem ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima života, pogotovu obrazovanjem djece još od vrtićke dobi. To će ići sporo, ali je nužno kako bi se stvari mijenjale na bolje – zaključila je pravobraniteljica.

Komentara 14

GA
Galebar
16:57 12.03.2010.

Većina brakova gdje se ne zna tko što radi tj gdje muški rade ženske poslove se prije ili poslije raspadnu! Kolikogod sufražetkinje ili liberalne ženske kokodakale sve čeznu za pravim muškim koji će im biti gospodar! Ja imam 2 diplome tj nisam neobrazovan a doma ne radim ama baš ništa i sve funkcionira perfektno...

BA
baš
11:32 12.03.2010.

\"Možda postoje ženski i muški poslovi, ali i dalje sve radim sama\"-ukoliko je situacija takva, svaka žena (supruga) treba dati muškarcu (suprugu) otkaz. Nitko ne smije biti ničija žrtva.

SE
sep
11:24 12.03.2010.

evo jos papucara jednog koji misli da dva kralja mogu vladati jednom drzavom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije