Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogodovanje ili...?

Miniranje turizma: Kamenolom ugrožava 60 luksuznih vila

heraki
Foto: Duško Marušić/PIXSSEL
1/8
03.03.2012.
u 08:47

U Herakima kraj Svetog Lovreča vlasnici luksuznih vila na nogama zbog najavljenih radova, a zagrebački Viadukt aktivirao koncesiju za vađenje kamena na 99 godina.

Mir, tišina i gotovo idilično okruženje u selu Heraki nedaleko od Svetog Lovreča u srcu Istre, gdje se uz seoska domaćinstva, vinograde i maslinike smjestilo šezdesetak rustikalnih vila najviše klase, za nekoliko bi tjedna mogli biti zagušeni bukom velikog gradilišta kojim će tutnjati kamioni pretovareni kamenjem iz obližnjeg kamenoloma u zaseoku Lakovići.

Ondje, naime, a temeljem koncesije za koju tvrde da je pravovaljana, zagrebačka tvrtka Viadukt planira aktivirati eksploatacijsko polje te usitnjavanje i odvoz kamena ustupiti, na osnovi komercijalno-financijskog ugovora, tvrtki Dekop iz Poreča – objasnio nam je ing. Goran Cirković, zadužen za kamenolom Lakovići. Dekop je poduzeću Deana Pauletića, gradskog vijećnika u Poreču iz redova IDS-a i jednog od uspješnijih poduzetnika mlađe generacije koji je nastavio obiteljski posao s teškom mehanizacijom i među najtraženijim je kooperantima. Pauletićevo se ime nije vezivalo ni uz jednu aferu koju su pratile investicije u Istri, prodaju zemljišta ili gradnju velebnih objekata. Upućeni tvrde da je i u priči o kamenolomu Lakovići on posve čist te da mu je jedini interes naplatiti potraživanja koja ima prema Viaduktu.

Viadukt: Imamo svu dokumentaciju

Sastali smo se s općinarima i mještanima te vlasnicima nekretnina kako bismo predstavili svoje planove. Imamo sve preduvjete i svu valjanu dokumentaciju te ne vidimo ništa sporno u tome da počnemo vađenje kamena. Koncesiju nam je izdao Ured državne uprave Istarske županije još 1988. godine i odnosi se na količinu kamena, bez vremenskog roka. Odobreno je vađenje 880.000 kubika kamena, a još je 670.000 za eksploataciju. Koncesija je izdana na 99 godina, možemo eksploatirati kada god želimo. Imali smo dobru volju za dogovor s mještanima, no nismo našli plodno tlo za dogovore – objasnio je uime Viadukta ing. Goran Cirković.

- U Prostorno planu općine sv. Lovreč jasno je vidljivo i eksploatacijsko polje i oni to jako dobro znaju. Do sada nikada nije bilo nekih ozbiljnijih radova ondje. Mogu razumijeti da vlasnicima nekretnina i kuća za odmor i ma koliko je to njihov poslovni interes - i naš je. Svi gledaju svoje, objašnjava inžinjer Goran Cirković iz Viaduka.  

- Tehnologije bušenja i miniranja su, dodaje Cirković, nove, sofisticiranije i modernije, a sama bušenja i miniranja možda jednom do dva puta mjesečno. Mi imamo seizmografičke uređaje kojima pratimo i mjerimo trešnju zemljišta i to će izvoditi Vijadukt. Ostatak posla - drobljenje i odvoz kamena povjerili smo drugoj tvrtki s kojom Vijadukt ima komercijalno - financijsku ugovor. Osim toga  nije nimalo zanemarivo da je dobar dio kuća u Herakima napravljena je upravo do kamena iz ovog kamenoloma u Lakovićima. 

Tko se tu pravi blesav? 

 

O kakvim je poslovnim odnosima riječ, u Viaduktu ne žele precizirati, no najnoviji će aranžman, tvrde mještani i vlasnici vila za odmor, koji su se okupili ispred kamenoloma kako bi iskazali svoje ogorčenje, Herake, Lakoviće, Iviće, Rakovce, Radiće i Jurcane pretvoriti u trasu za teške kamione, mjesta će potresati eksplozije i miniranje u kamenolomu iz kojeg će prašina prekriti njihove domove, vrtove, maslinike i vinograde. A riječ je o svojevrsnom resortu u kojem je sagrađeno ili obnovljeno šezdesetak luksuznih vila u tipičnom istarskom stilu. Zbog toga su ugrožene, kažu okupljeni mještani, i njihove investicije i egzistencija jer su kuće predviđene za iznajmljivanje. Marija Dorotić, direktorica tvrtke Istarski dvori, koja samo u Herakima ima 45 vila, a u Lakovićima, pedesetak metara od ruba kamenoloma, još dvije, tvrdi kako općina Sveti Lovreč, kojoj sela pripadaju, ne stoji iza svog Prostornog plana. 

– Ili ga ne znaju čitati ili se prave blesavi. Svaka od naših vila, a riječ je o objektima od 200 do 250 metara četvornih s okolišem i bazenima, ugrožena je ako se ondje počne minirati i vaditi kamen. A dolaze nam gosti najviše klase, Skandinavci i Nijemci, koji traže osamu, mir i diskreciju. Kamenolom otvaraju mimo svih propisa, pravila i zakona. Zatvoren je 2004. godine i trebao je biti saniran do 2010., što također nije napravljeno i za što je odgovorna isključivo općina, baš kao i za sigurnost mjesta i objekata. Trebali su pozvati inspekcije koje će zatvoriti kamenolom, a ako to oni ne naprave, ja ću – odlučna je Marija Dorotić. Poručuje kako neće stati na usmenom negodovanju. Načelnik općine Sveti Lovreč Silvano Matošović nije se odazivao na pozive, no njegov zamjenik potvrdio je kako su se sastali vlasnici vila, predstavnici Viadukta te kooperanti.

– Na žalost, nismo postigli nikakav dogovor jer vlasnici ne žele kamenolom. Prostornim planom predviđeno je zatvaranje kamenoloma 2010. godine, prema rješenju Inspektorata za rudarstvo iz Rijeke i Ministarstva gospodarstva. 

Tko je važniji, obitelji ili jedna tvrtka?  

– Tvrtka Viadukt nije poštovala uvjete o sanaciji koji su bili jasno dogovoreni tako da to mjesto izgleda kao da je bomba pala. Uništili su ceste, pune su rupa... Svakih četiri-pet godina pojave se gospoda iz Viadukta i njihovi kooperanti sa željom da nešto rade, ali sve ostaje na tome – kaže zamjenik načelnika Milan Žužić. Dodaje kako je Općina na strani mještana i vlasnika nekretnina. – U potpunosti ih podržavamo zbog negativnih iskustava koje smo imali do sada s Viaduktom.

 Mještani i vlasnici kuća ne posustaju. Pišu mailove, dopise, elaboriraju i zajednički istupaju te najavljuju da neće stati sve do Međunarodnog suda, ako treba. Uz njih su kažu i stranci, vlasnici kuća iz Austrije i Njemačke koji su također neugodno iznenađeni vijestima iz Istre.

– Javno pitamo je li važniji opstanak 500-tinjak obitelji ili pogodovanje jednoj građevinskoj tvrtki koja će i bez kamenoloma funkcionirati – pitaju se te napominju kako među njima ima i stranaca koji su povjerenje dali općini vjerujući da je kamenolom zatvoren – zauvijek.

Ključne riječi

Komentara 37

MA
Macaktom
08:57 03.03.2012.

klasik ne u mom dvorištu akcije

OB
-obrisani-
09:48 03.03.2012.

netko je kupovao od kriminalca ove kuće? a po su mislili....da ih se ta kriminalna energija uopće ne tiče? e pa nije tako

Avatar Nikola Tesla
Nikola Tesla
08:55 03.03.2012.

Napoleon Bonaparte : \" Čovjek će se žešće boriti za svoje interese, nego za svoja prava. \"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije