Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Matičnjak, čudo iz vrta za miran san

madrac
10.06.2024.
u 13:53

Jeste li često zagledani u strop svoje spavaće sobe satima, razmišljajući o popisu za kupovinu ili neplaćenim računima, a ne možete zaspati jer se vrti kolo misli? Definirajte svoje večernje rituale, uključite matičnjak i na kraju uživajte u mirnom snu.

Zašto se odmah suočiti s nesanicom?

Jeste li već sve isprobali, ali ništa nije pomoglo? Brzi tempo života, stres i loše navike imaju značajan utjecaj na vaše zdravlje, uključujući i vaš san. No, niste sami u tome. Prolazna i dugotrajna nesanica povremeno muči većinu ljudi, ali važno je suočiti se s njom jer inače može dovesti do još ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Prije nego posegnete za tabletama za spavanje, tijekom dana pokušajte smiriti svoje tijelo i um. Na primjer, vođenje dnevnika, meditacija ili joga mogu vam pomoći da se usredotočite na svoje potrebe i naučite usporiti tempo oko sebe. Također, zapišite svoje brige i misli jer će vam to olakšati. Važno je i promijeniti pristup svom tijelu, a inspiraciju za to možete pronaći u "prirodnoj ljekarni".

Matičnjak umiruje tijelo i duh

Matičnjak je možda poznat kao dodatak ljetnim koktelima ili kao rasprostranjena biljka s citrusnim mirisom, ali njegovi učinci su znatno dublji nego što se često misli. On umiruje cijeli organizam, uravnotežuje um i općenito pruža osjećaj opuštanja. Široko se koristi i kod astmatičara i kod osoba sa srčanim problemima. Osim što blagotvorno djeluje na središnji živčani sustav, matičnjak povoljno utječe i na pojedine organe. Preporučuje se posegnuti za matičnjakom kad god osjetite potrebu za smirivanjem. Koristi se kod kašlja, probavnih smetnji, jakog emocionalnog stresa, napetosti, zahtjevnih fizičkih aktivnosti, pa čak i kod nemogućnosti da se opustite navečer. Također ga možete koristiti kako biste poboljšali raspoloženje u tmurnim danima. Jedina stvar na koju treba paziti je prekomjerna upotreba matičnjaka, što može dovesti do otupljenja osjetila na isti način kao i konzumacija male količine alkohola, što može biti neprikladno u mnogim situacijama.

Kada i kako koristiti matičnjak?

Matičnjak nas svojim darovima obasjava od proljeća do jeseni. Jedino vrijeme kada treba izbjegavati sakupljanje je tijekom cvatnje, ljeti, kada biljka svoju energiju usmjerava prema cvjetovima i time gubi svoje ljekovito djelovanje. Za pripremu šalice čaja od matičnjaka potrebna je samo polovica žlice svježe narezanog lišća koje ostavite da odstoji 10 minuta u poklopljenoj posudi, a zatim procijedite i pijuckajte čaj. Najbolje ga je konzumirati toplog, no možete ga koristiti i za osvježavajući ljetni napitak ili ga zamrznuti u kockice leda i dodati u čaše obične vode.

Trik za lijene

Ne želite svaki dan pripremati svježi čaj ili se baviti sušenjem lišća? Napravite blagotvorni sirup koji ne samo da je ukusan, već zadržava sve vitamine i prepoznatljivu aromu. Operite buket matičnjaka i prelijte ga s 2 litre prokuhane hladne vode, dodajte 30 g limunske kiseline, 2 limuna narezana na kolutove i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan sve procijedite, dobro izgnječite i dodajte 2 kg šećera. Kada se šećer počne otapati, polako zagrijavajte smjesu na srednjoj vatri (bez vrenja) dok se ne zgusne. Nakon toga samo napunite boce i napitak za opuštanje je spreman. Dovoljno je pomiješati dvije žlice u čaši vode i san će brzo doći.

Stvorite bezbrižno mjesto za spavanje

Kao što je važno stanje vašeg tijela i uma, tako je važno i okruženje vaše spavaće sobe. To znači izbjegavanje posla, zabave ili hrane. Spavaća soba bi trebala biti utočište mira i sna, mjesto gdje mozak može opustiti kad pređe njen prag. Bez televizora, mobitela, viška cvijeća ili ukrasa, ili intenzivnih boja. Jednostavna, uredna i udobna soba, idealno s kvalitetnim madracem, bit će mirno utočište za vaš san bez stalnih prekida. Jedina stvar koja je dobrodošla u spavaću sobu je vaša šalica čaja od matičnjaka,kako biste stvorili pravu atmosferu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije