Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulinarstvo

Kraljevska biljka bosiljak kao dodatak ukusnim jelima

KUHANJE
27.03.2010.
u 13:16

Bosiljak je osnovni začin talijanske, odnosno mediteranske kuhinje, no možete ga dodati i drugim jelima

Bosiljak, ocimum basilicum, kraljevska je biljka, što mu i sam naziv govori. Basilicum, latinizirana izvedenica od grčke riječi basileos, u prijevodu znači kralj. Cijenjen je već stoljećima, a kao začinsku biljku sadili su je još u vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizanta. Bosiljak je jednogodišnja biljka, voli sunce i dosta vlage, a osjetljiv je na hladnoću. Posijete li ga u posudu moći ćete cijele godine uživati u njegovom mirisu i okusu kojeg će dati vašim jelima, a svojim će izgledom uljepšati i prostor u kojem ga držite. Može narasti do 40 cm, a cvjetovi su mu ružičaste ili bijele boje. Uobičajen je bosiljak zelene boje, no osim njega postoje i ljubičasti i tamni. 

Bosiljak je osnovni začin talijanske, odnosno mediteranske kuhinje, no možete ga dodati i drugim jelima, npr. varivima, povrtnim juhama, jelima od graha i graška, salatama, namazima. Jako dobro slaže se s rajčicom, pri čemu se posebno ističe njegova aromatičnost. Najpoznatije jelo s bosiljkom je umak pesto, koji se spravlja od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana.

Možete ga preliti preko špageta ili koristiti kao umak za marinadu. Osim pesta od bosiljka možete spravljati i vrlo ukusne umake koje ćete poslužiti uz odreske, piletinu ili morske plodove. Dodajte ga masnim jelima, kao što je svinjska pečenka ili guska, bit će ukusnija i lakše ćete ih probaviti. Ne zaboravite da sušeni bosiljak ima jači okus od svježega. Uz kulinarska svojstva bosiljak djeluje umirujuće, ublažava teškoće pri probavi, nadutost i grčeve, a ima i protuupalno djelovanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije