Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kraljevska biljka bosiljak kao dodatak ukusnim jelima

Bosiljak je osnovni začin talijanske, odnosno mediteranske kuhinje, no možete ga dodati i drugim jelima
27. ožujka 2010. u 13:16 0 komentara 107 prikaza
KUHANJE

Bosiljak, ocimum basilicum, kraljevska je biljka, što mu i sam naziv govori. Basilicum, latinizirana izvedenica od grčke riječi basileos, u prijevodu znači kralj. Cijenjen je već stoljećima, a kao začinsku biljku sadili su je još u vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnog Bizanta. Bosiljak je jednogodišnja biljka, voli sunce i dosta vlage, a osjetljiv je na hladnoću. Posijete li ga u posudu moći ćete cijele godine uživati u njegovom mirisu i okusu kojeg će dati vašim jelima, a svojim će izgledom uljepšati i prostor u kojem ga držite. Može narasti do 40 cm, a cvjetovi su mu ružičaste ili bijele boje. Uobičajen je bosiljak zelene boje, no osim njega postoje i ljubičasti i tamni. 

Bosiljak je osnovni začin talijanske, odnosno mediteranske kuhinje, no možete ga dodati i drugim jelima, npr. varivima, povrtnim juhama, jelima od graha i graška, salatama, namazima. Jako dobro slaže se s rajčicom, pri čemu se posebno ističe njegova aromatičnost. Najpoznatije jelo s bosiljkom je umak pesto, koji se spravlja od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i naribanog parmezana.

Možete ga preliti preko špageta ili koristiti kao umak za marinadu. Osim pesta od bosiljka možete spravljati i vrlo ukusne umake koje ćete poslužiti uz odreske, piletinu ili morske plodove. Dodajte ga masnim jelima, kao što je svinjska pečenka ili guska, bit će ukusnija i lakše ćete ih probaviti. Ne zaboravite da sušeni bosiljak ima jači okus od svježega. Uz kulinarska svojstva bosiljak djeluje umirujuće, ublažava teškoće pri probavi, nadutost i grčeve, a ima i protuupalno djelovanje.

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.