Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Ključ je sretna braka u “bratskoj” podjeli svih kućanskih poslova

Istraživanja su kanadskih znanstvenika, naime, otkrila da su parovi koji dijele kućanske poslove sretniji od onih gdje je jedan partner isključivo posvećen zarađivanju, a drugi kućanskim poslovima.
29. prosinca 2009. u 15:11 1 komentara 3 prikaza
par
Foto: Arhiva

Ono što žene već stoljećima govore, a muškarci ne žele slušati - ključ sretnog braka je u zajedničkom pranju suđa. Istraživanja su kanadskih znanstvenika, naime, otkrila da su parovi koji dijele kućanske poslove sretniji od onih gdje je jedan partner isključivo posvećen zarađivanju, a drugi kućanskim poslovima.

Prema podacima provedene studije Sveučilišta Ontario niti jedan partner ne bi trebao preuzeti na sebe više od 60 posto kućanskih poslova, bilo da je riječ o čišćenju ili brizi o djeci. Pokazalo se, naime, da u slučajevima tradicionalnih obitelji gdje otac zarađuje za obitelj muškarci osjećaju preveliki pritisak, a žene kojima je namijenjena uloga kućanice ne osjećaju se ispunjeno tim položajima. Žene koje ne zarađuju također se osjećaju ranjivijima i žive u strahu da bi mogle ostati same.

Istraživanje je također pokazalo da su religiozne obitelji najviše sklone ovakvim tradicionalnim podjelama uloga.

- I za žene i muškarce najveći je razina sreće i zadovoljstva postignuta pravednim podjelama uloga - zaključeno je u studiji.

SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • doktorica:

    Tradicionalna obitelj postoji još u tragovima,jer naše žene rade isto kao i muškarci,nema \"muških\" i \"ženskih\" poslova,osim u glavama onih koji bi željeli da im žene budu Pepeljuge.