Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOLIKO SAVJETA

Kako razgovarati s partnerom o neplaniranoj trudnoći

shutterstock
16.12.2019.
u 12:08

Neplanirana trudnoća uvijek je veliki šok i stres, pogotovo kada ne znate kako će vaš partner reagirati. Donosimo nekoliko savjeta kako voditi ugodan razgovor o tome.

Neplanirana trudnoća može biti veliki šok. To je velika stvar s kojom se morate nositi, a i vaši osjećaji će podivljati na neko vrijeme. Također, strašna stvar je pričati sa partnerom ili ocem vašeg djeteta, pogotovo kad ne znate kako će reagirati, piše Metro.

Dr. Reeshemah Langham, terapeut i psiholog za brak i obitelj, podijelio je način na koji je najbolje podijeliti veliku vijest.  Dr. Langham kaže kako je najbolje vrijeme za pričati o neplanirarnoj trudnoći s partnerom kada ste sami, mirni i racionalni. 

Savjetuje da je najbolje prvo uzeti neko vrijeme za sebe, da sami obradite tu vijest zato što je to veliki šok. Nadodaje kako bi si zatim trebali postaviti nekoliko pitanja, a to su: Kako se osjećam zbog ove vijesti? Želim li uistinu ovo dijete? Što mislim kako će moj partner reagirati? Kako će se moj život promijeniti ako odlučim zadržati dijete? Kako će se promijeniti život mog partnera? Kako će se naš zajednički život promijeniti? Koje su moje opcije? Što će biti drugačije, a što isto nakon što se dijete rodi? 

Nakon što se prihvatili vašu novu stvarnost, tada je vrijeme za razgovor s partnerom. 
Dr. Langham nastavlja: "Nemojte pokušavati razgovarati s njim nakon što je imao dug dan na poslu ili kad je uzrujan ili ljut zbog nečega. Čekajte dok ugođaje ne postane "zen", onoliko koliko može bit. Zatim sjednite s njim i recite mu istinu - trudni ste. 
Nažalost, postoji šansa da vaš partner neće biti sretan zbog ove vijesti. Dr. Langham kaže da je u takvoj situaciji najbolje zaustaviti svoje prve osjećaje na nekoliko minuta i analizirati situaciju. 

Nadodaje: "Pitajte ga kako se osjeća vezano uz vijest i zašto se tako osjeća. Nemojte ništa pretpostavljati i stvaljati mu riječi u usta. I na kraju, nemojte bazirati kako se osjeća s obzirom na reakciju na vijest."

"Zapamtite, vi ste imali vremena obradtiti informaciju, a on još nije. Zato mu dajte vremena da shvati kako se ustvari osjeća o tome da će postati otac."

"Nakon što je imao vremena da shvati prednosti i važnost uloge oca, možda promijeni mišljenje. Ali, ako ćete ga omalovažavati, podcijenjivati, posramiti ili kritizirati, uništiti ćete vašu vezu do kraja."

Pa kako da točno osigurate da vaš razgovor ne bude neprijateljski?
Dr. Langham kaže da je najvažnije ostati miran, iskazavati vaše osjećaje i slušati što vam partner govori, ali važno je da i on osvjesti vaše osjećaje.

Najbolje što možete napraviti je čekati da ugođaj bude miran da možete imati ugodan razgovor koji se neće pretvoriti u svađu. 
Dr. Langham kaže: "Važno je biti strpljiv i dopustiti vašem partneru da samostalno obradi informaciju, pa ga pokušajte ne prekidati neprestano dok govori. Imajte poštovanja i dopustite mu da priča, a onda ako vam nešto nije jasno pitajte pitanja, ali nemojte ga gledati s visoka samo jer ste povrijeđeni."

"Pitajte ga iskrena pitanja zato što vam treba objašnjenje. Zatim napravite popis za i protiv da imate dijete zajedno. Nakon što zajedno dođete do rješenja, uvjerite jedan drugoga da ste u ovome zajedno." Najvažniji dio trudnoće je da to radite zajedno i podupirete jedan drugog. 

Postoji šansa da će vaš partner htjeti da abortirate ili neće htjeti bit uključen. Ali vi ne možete njega prisliti da prihvati vaše dijete niti promijeniti njegove osjećaje. 

Dr. Langham kaže: "Također je važno da shvatite da vam vaš partner ne mora pomoći u odgajanju vašeg djeteta. Može izabrati otići, isto kako vi možete odlučiti imati dijete bez njegova odobrenja. Ako niste sigurni da želite imati dijete, a ne želite abortirati, uvijek postoji posvajanje."

Na kraju, sve ovisi o tome što je ispravno za vas, što god to bilo. 

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Danijel2
12:46 16.12.2019.

Stvari će se razjasniti. Nova sadašnjost pronalazi nova rješenja. Pitajte parove koji ne mogu imati djecu, što misle o tom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije