Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodič za kulinarske početnike

Kako odabrati pravi komad mesa za gulaš, odrezak, pečenje ili umak

Vodič za kulinarske početnike
Foto: Shutterstock
1/2
12.02.2020.
u 08:45

Meso je jedna od najpopularnijih namirnica u našoj kuhinji, no mnogi ne znaju kako ga pripremiti.

Kuhanje je diljem svijeta u zadnjih desetak godina postalo sve popularnije, što zbog raznih kulinarskih tv showova, što zbog želje ljudi za kvalitetnim domaćim obrokom. A kada se radi o dobrom jelu, sve počinje s dobrim namirnicama, a najčešća među njima je meso. Kada se radi o dobrom komadu mesa, svi se mi pitamo koji će nam komad dati najbolje okuse i savršeno se uklopiti u naš ručak ili večeru.

KAKO IZABRATI MESO U DUĆANU ILI MESNICI?
Najjednostavnije pravilo je da potražite komad mesa koji izgleda kao da je „mramoran“. U kulinarskom svijetu, taj mramorni efekt se odnosi na bijele „mrlje“ i linije masti koje su ustvari mast unutar mišićnog tkiva koje dolaze do izražaja kada se meso rasječe. Ta među mišićna mast daje poseban okus i inače se smatra jednom od glavnih odlika kvalitetnog mesa. Tako da ako vidite takav komad mesa, ne možete pogriješiti s njime, a što više izgleda „mramorno“, tim bolje. Meso treba imati normalnu boju, jednoliku kroz cijeli prerez.

Hladno meso bi također trebalo biti čvrsto zbog udjela masnoća, jer je hladna masnoća tvrda. Veći udio masnoće daje mesu slasniji okus i pomaže da meso zadrži svoje sokove dok se kuha ili peče. Životinje koje se hrane prirodno grade mišićno i masno tkivo u jednakim, pravilnim omjerima, što daje mesu potrebne nutrijente i jamči kvalitetniji proizvod boljeg okusa u odnosu na meso iz tovilišta.

Mekoća mesa je također vrlo bitna kod odabira mesa, a povezana s nekoliko faktora, poput vrste životinje od koje dolazi meso, starosti životinje ili lokacije samog mišića. Teletina, janjetina, svinjetina i meso peradi se konzumiraju direktno, dok govedina treba omekšati prije konzumacije.

PRAVO MESO ZA PRAVO JELO
Meso za jelo pripremamo na razne načine: kuhanjem, pečenjem, prženjem ili pirjanjem. A svaki od tih načina ima varijanti pripreme koliko je i kuhara. Ipak, svima je zajedničko jedno, da termičkom obradom mesa, tj. jela od mesa, omekšamo i poboljšamo njegovu probavljivost. Meso mladih životinja ćemo morati manje termički obrađivati, dok meso starijih životinja zahtijeva dulju termičku obradu. Meso po potrebi mariniramo po želji, čime mu dodajemo vlažnost i omekšavamo ga. Mariniranje također poboljšava okus mesa, pogotovo ono koje prirodno ima manje izražen okus.

GOVEDINA
Od omiljenih hamburgera do jela na žlicu, govedina je mnogima na meniju od doručka do večere. Goveđe meso razlikujemo po starosti životinje, teletina dolazi od goveda starog do 6 mjeseci, junetina je mlado govedo od 6 mjeseci do 2 godine starosti, dok govedina označava meso životinje starije do 2 godine.

Vrat goveda obiluje žilama jer je zapravo mišić i idealan je za juhe i duže dinstanje, kao i lopatica. Goveđa prsa se dijele na srednji, stražnji i gornji dio. Središnji i stražnji dio trebaju omekšati pa su dobri za juhe, variva i dinstanje, a gornji je zbog mekoće pogodan za brze gulaše. Gornji dio hrbata najbolji je za pirjanje ili dobro pečenje, a donji dio također za pečenje. Najpoznatiji primjer donjeg dijela je roast beef (priprema u komadu) ili kao ramstek. Najsočniji dio buta je sama središnjica koju zovemo ruža buta.

SVINJETINA
Svinjetinu razlikujemo po težini životinje od koje dolazi meso. Tako imamo odojka koji je težio do 22 kg, prasad od 23 do 50 kg, utovljene svinje od 51 do 120 kg, veće utovljene svinje preko 120 kg, mlade neraste od 50 do 80 kg i starije neraste preko 80 kg. Tu su još i krmače kojima varira težina, a to su ustvari ženske životinje koje su se barem jednom u životu razmnožile. Kao i kod drugih životinja, kvalitetu mesa uvelike određuje i uzgoj. Pravilna prirodna ishrana, bez GMO sastojaka, i slijedivost porijekla životinje garantiraju najbolju kvalitetu. Kako bi se osigurala kvaliteta, meso u Kauflandu isključivo je meso životinja rođenih i uzgojenih u Hrvatskoj, a svi proizvodi nose oznaku 100% hrvatsko meso.

Vrat svinje idealan je odabir za pečenje i dinstanje. Kotlete i odresci od vrata uglavnom pripremamo roštilju i dobro ih je prije marinirati kako bi postali sočni.

Svinjska prsa su dobar dodatak u varivima, a svježe ih možete peći u pećnici.

Lopatica svinje koristi se za pirjanje i gulaše, imajte samo na umu da priprema traje dosta dugo, pogotovo ako je meso s kostima.

Trbuh, potrbušina i rebra su najbolji komadi za roštiljanje.

But svinjetine je nemasno meso prve klase. Kao i kod govedine, razlikujemo predjele buta. Srednji dio birajte za odreske, bilo da se radi o pohanima ili naglo prženima na tavi uz malo ulja. Donji dio buta koristimo za pečenje, a dio buta poznatiji kao ruža, cijenjen je za pripremu najfinijih odrezaka.

Lungić je najskuplji dio svinjskog mesa, mekan je i sočan te ga spravljamo kao odrezak i kao obično pečenje.

PERAD
Pojam perad podrazumijeva udomaćene ptice koje koristimo za uzgoj mesa i jaja, ali i divlje patke. Najčešće ipak koristimo piletinu i puretinu. Krila, hrbat i batak odaberite za prženje ili u kombinaciji s hrbatom za temeljac. Batak možete otkoštiti ili peći u komadu, te dodati u rižota, gulaše ili naravno peći u pećnici. Pileća i pureća prsa omiljeni su obrok sportaša i idealna za brzo prženje na tavi, pohane odreske ili za punjenje.

100% ROĐENO I UZGOJENO U HRVATSKOJ

S obzirom da Kaufland podržava domaće proizvođače, u sklopu projekta “Naše mi najbolje paše” pokrenuta je suradnja s OPG-ovima u Slavoniji koji na svojim farmama uzgajaju svinje. Od sada na uslužnom pultu sa svježim mesom možete također potražiti oznaku “100% hrvatsko meso” i uživati u provjerenoj domaćoj kvaliteti.

Svinje rođene u Hrvatskoj se hrane plodovima hrvatskih polja, jedu prirodnu i svježu hranu bez GMO-a, a posebna se pozornost posvećuje visokim standardima uzgoja. OPG obitelji Jančo,  PG Kolesarić i OPG SAN domaći su proizvođači koji u suradnji s Kauflandom svoje domaće meso izvrsne kvalitete distribuiraju kupcima diljem Hrvatske.

Osim domaće svinjetine, na Kauflandovim policama možete pronaći i junetinu 100% uzgojenu u Hrvatskoj, koja na uslužni pult sa svježim mesom stiže od hrvatskih proizvođača iz udruge Baby Beef.

Sadržaj omogućio Kaufland

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije