Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako možemo ojačati naš imunitet da nam proljeće i ljeto budu još ugodniji

Organizam nam je pod stalnim napadom raznih mikroorganizama i toksina te nam je potreban dovoljno jak imunosni sustav kako bismo se obranili.
11. svibnja 2018. u 09:19 1495 prikaza
Kako možemo ojačati naš imunitet
Foto: Promo

U proljeće se često osjećamo umorno i bezvoljno, pada nam imunitet i prehladimo se baš kad pomislimo da su zima i sezona obolijevanja gotovi. Nagla promjena vremena nas iznenadi i dočeka nespremne. Naravno, za dobar imunitet su od velike važnosti naša fizička aktivnost, odmor i kvalitetan san te pravilna prehrana.

Nekvalitetna prehrana

Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunološkog sustava. Osim loše prehrana tu je i cijeli niz negativnih stvari, koji ne pomažu našem zdravlju, a koje je zbog užurbanog i modernog načina života ponekad teško izbjeći, poput pušenja, alkohola i stresa.

Važan unos nutrijenata

Ono što možemo napraviti jest pomoći našem organizmu unosom važnih nutrijenata za koje je dokazano da doprinose jačanju našeg imuniteta, a čiji manjak i debalans itekako utječe na naš imunitet, a time i na zdravlje. Na policama ljekarni možemo pronaći različite proizvode koji su upravo te namjene. Sastojci koje takvi proizvodi sadrže su najčešće kombinacije određenih vitamina, minerala i beta-glukana izoliranog iz stanica kvasca.

Prirodni beta-glukan iz kvasca

Jedan od najpopularnijih sastojaka u dodacima prehrani za imunitet je svakako beta-glukan. Riječ je o prirodnom polisaharidu koji je siguran za korištenje - i što je najvažnije - nema štetnih nuspojava. Najjednostavnije rečeno, beta-glukan se u crijevima apsorbira u limfatičko tkivo te aktivira stanice zaslužne za obranu našeg organizma.

Beta-glukan se ističe jer ima višestruko djelovanje. Jača imunitet i štiti od potencijalnih upala, ali isto tako ubrzava oporavak i smanjuje simptome postojećih. No, svakako pripazite koji beta-glukan pojedini proizvodi imaju. Kako bi se radilo o kvalitetnom i učinkovitom sastojku, izbjegavajte nepoznate marke i one koje se ne nalaze na europskoj listi odobrenih sastojaka.

Koje vitamine uzimati

Poželjno je uzimati zaokruženu formulaciju posebno odabranih vitamina i minerala te drugih mikronutrijenata koji doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. To su redom vitamini C, D i E kao i vitamini B skupine te za imunitet važni esencijalni minerali cink, željezo i selen. Za sve navedene vitamine i minerale je Europska agencija za sigurnost hrane potvrdila njihovo pozitivno djelovanje na imunitet.

Visokovrijedni koenzim Q10

Treba naglasiti da vitamini i minerali osim za imunitet pomažu i za smanjenje umora i iscrpljenosti, ali i proizvodnju energije koja nam je neophodna upravo kod obrane našeg organizma. A kad je energija u pitanju, izuzetno važan sastojak koji se nalazi u gotovo svim stanicama u tijelu i sudjeluje u procesu dobivanja stanične energije je koenzim Q10.

Pitajte u ljekarnama

Znate li da je u ljekarnama upravo hrvatski proizvod broj 1 za imunitet jer sadrži snažnu kombinaciju vitamina i minerala uz čak 900 mg beta-glukana u dnevnoj dozi? Saznajte više…

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija