Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Je li sada ventilacija s rekuperacijom jedini učinkovit i smislen sustav, ili je klasični i dalje učinkovit?

i-Vent Hrvatska
07.05.2024.
u 10:39

"Kvalitetno možemo provjetravati s osnovnim sustavom bez rekuperacije ili s rekuperacijom. U oba slučaja rezultat je učinkovitost ventilacije i uklanjanje vlage, plijesni, identičan. Razlika je u tome što su sustavi s rekuperacijom energetski vrlo učinkoviti i zato su stimulirani i subvencionirani.

Za objekte nove dobe jedini pametan odgovor je rekuperacija, jer se radi o energetski vrlo učinkovitim kućama. Fond postojećih stanova u višestambenim zgradama i privatnim individualnim kućama apsolutno je smisleno opremiti osnovnim hidro-senzibilnim sustavima.

Radi se o sustavu bez rekuperacije, ali učinkovit je u osiguravanju odgovarajuće izmjene zraka i kontroliranog prozračivanja. Osim toga, izvedba je izuzetno jednostavna, što je dodatna prednost. Jednostavno zamijenimo ventilator u kupaonici i-Ventovom ventilatorskom jedinicom, koja je potpuno drugačije koncipirana od klasičnog ventilatora. Stvara podtlak i radi nekako kao usisavač. Radi nečujno 24 sata dnevno, ima kontrolu vlage i prilagođava se temperaturama i vlazi. Zatim nam trebaju ulazne jedinice za zrak, koje mogu biti i prozorske, tako da ne diramo fasadu.

Još uvijek je u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i drugdje masovno korišten i nije zastario sustav, ali je zrak koji ulazi u prostor malo hladniji. Međutim, postavljanjem ulazne jedinice na posebnu poziciju, topao zrak koji se diže i hladan ulazni zrak koji pada brzo se pomiješaju, a to je u usporedbi s prozračivanjem kroz prozore bez smetnji, bez propuha, bez osjećaja dolaska hladnog zraka, a određeni gubici su bitno manji nego što bi se dogodili pri prozračivanju kroz prozore. Budući da djeluje stalno, neprestano i polako.

Takav sustav ne čini puno u 5 minuta, ali u 24 sata zrak se mijenja tri puta. Na taj način možemo riješiti i ventilaciju u višestambenim zgradama. S obzirom na to da djeluje 365 dana u godini, važan je podatak o potrošnji električne energije. Ventilator troši 0,005 W po kubičnom metru zraka, što znači 2,3 eura godišnje. Zato ljudima preporučujemo da ne isključuju ventilatore kad odu na odmor, jer neće uštedjeti, ali će se vratiti u ustajalu kuću. Ventilatori su testirani i izuzetno trajni. To je nešto s čime bismo mogli masovno riješiti stanje stambene klime u svim stanovima".

Kažete da klasični ventilator ne stvara podtlak, a i-Ventov stvara?

"Da, to je temeljna prednost. Klasični ventilatori su aksijalni, a i-Ventov je radijalni! Podtlake stvaramo u prljavim prostorima, drugdje imamo ulazne svježeg zraka. Preporučujemo rešetke na vratima u kupaonici gdje je glavna ventilatorska jedinica, inače nam treba samo 2 mm zraka ispod vrata. Ako su vrata čvrsto zatvorena ili imaju pragove, što danas nije često, preporučujemo ugradnju elementa za prijelaz zraka između prostorija ili rešetku. Nevjerojatno je koliko dobro sustav funkcionira".

Za više informacija posjetite web stranicu i-Vent Hrvatska www.i-vent.com/hr ili nazovite 099/545-9990 tijekom radnog vremena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije