Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Istraživanje pokazalo: 'Spavanje u istom krevetu koristi i bebama i roditeljima'

Shutterstock
01.08.2023.
u 06:00

Novo istraživanje pokazalo je da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, a i roditelja.

'Privrženo roditeljstvo' način je odgajanja djece i novorođenčadi u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom, ali ne slažu se svi s njime, piše Mirror. No, novo istraživanje pokazalo je da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, a i roditelja.

Ovo odgajanje uključuje spavanje u istom krevetu ili sobi, odgovaranje na svaki plač, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, i fizičku prisutnost koja se izražava grljenjem. Dokazano je da i roditelji i djeca imaju pozitivne posljedice ove vrtse odgoja. Roditelji su sretniji i imaju manje rasprava, a i postanu bolji roditelji. A i stvore poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine.

VEZANI ČLANCI:

Dok djeca imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, imaju veću privrženost za svoje roditelje te veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje vladaju svojim osjećajima, a i bolje se privikavaju na nove ljude.

Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postanu previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije.

Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovo novorođenče.

Znanstvenici objasnili što se od kojeg roditelja nasljeđuje: Od majke inteligencija, ali i ćelavost!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije