Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nismo čekali nedjelju

Isprobali smo recept za mlince od pirovog brašna, naravno, s domaćim picekom!

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
19.01.2023.
u 07:18

Sigurni smo da ste mlince jeli bezbroj puta, ali vjerojatno još niste probali ove od pirovog brašna. Priprema se ne razlikuje od onih klasičnih, ali budući da se radi o integralnom brašnu nije dovoljno samo "pofuriti" ih kipućom vodom već ih treba kratko prokuhati.

Ako ste poput nas raspoloženi za nedjeljni ručak četvrtkom, ovaj recept je idealan. Piceka s mlincima nitko neće odbiti, a bit ćete prava zvijezda pripremite li mlince po receptu s bloga Mama, ja sam gladan.

 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Picek s mlincima od pirovog brašna

Sastojci za pečeno pile:

  • jedno domaće pile (cca 2 kg)
  • sol
  • ružmarin
  • lovor
  • glavica češnjaka podijeljena na režnjeve
  • 2 glavice luka
  • suncokretovo ulje ili svinjska mast

Sastojci za domaće mlince:

  • 150 g pirovog integralnog brašna
  • 150 g pirovog bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • oko 150 ml mlakog mlijeka ili vode (savjetujemo mlijeko)

Priprema:

Pripremite mlince. Brašno i sol pomiješajte u zdjeli pa u sredini napravite udubinu i dodajte 2 cijela jaja. Vilicom lagano umiješajte jaja da se povežu sa brašnom pa dolijevajte lagano mlijeko kako bi dobili tijesto. Sada kuglu tijesta prebacite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite tako da se ne lijepi za prste. Pustite da se odmori oko 20 minuta prekriveno krpom. Podijelite tijesto na 2 dijela i svaki komad razvaljajte vrlo tanko (do 2 mm).  Prebacite uz pomoć valjka tijesto na podlogu za pečenje (onu široku od pećnice) i stavite peći na 170 °C u zagrijanu pećnicu dok se ne sasuši. Ne smije dobiti smeđu boju već treba dobiti mjehuriće i sasušiti se. Kada je gotovo ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Ovo je najbolje napraviti dan prije. Kada se mlinci ohlade razlomite ih rukom na veće komade. Neka čekaju dok pile ne bude pečeno.

 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Pile operite, osušite, dobro posolite sa svih strana, natrljajte sitno sjeckanim ružmarinom i premažite uljem. Stavite začine u pile. Vrhove krilca obložite aluminijskom folijom da ne zagore. Stavite u nauljenu podlogu za pečenje pa poslažite oguljene polovice luka i režnjeve češnjaka s korom oko piceka. Stavite da se peče na 180 °C. Ako volite hrskavu koricu prvo stavite da se zapeče na 230 °C, a zatim smanjite temperaturu. Tijekom pečenja možete podliti s malo vode da bude više safta za mlince. S vremena na vrijeme zalijevajte pile s tekućinom od pečenja. Pile je gotovo kad dobije zlatno-smećkastu boju i kad ga probodete vilicom mora biti mekano. Pred kraj pečenja stavite kuhati lonac s posoljenom vodom. Kad zakuha ubacite mlince pa kuhajte  dok ne omekšaju. Nije dovoljno samo pofuriti mlince jer se radi ipak o integralnom brašnu. Kad omekšaju, procijedite vodu.

Pile narežite na komade i odložite na tanjur. Po želji možete luk i češnjak koji se pekao s mesom zgnječiti i vratiti u umak od pečenja pa mu dodajte procijeđene mlince i dobro ih promiješajte da postanu sočni. Na kraju poslažite komade piletine po mlincima neka se zagriju još 5 minuta u pećnici pa servirajte.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije