Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Nakon ovoga više nećete stalno piti vodu iz iste boce

Velik broj bakterija koje nalazimo na bocama rezultat je jednostavnog zanemarivanja pranja, s obzirom na pretpostavku kako je voda koju punimo ionako čista
11. kolovoza 2016. u 11:13 26 komentara 100289 prikaza
Voda
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Biti hidratiziran tijekom dana svakako je pametna odluka, nakon svega, preporučuje se čak 2,5 litre vode na dan. No navika koju mnogi imaju – piti iz iste boce cijeli dan, puneći je iznova i iznova – nije tako zdrava.

Istraživanje koje prenosi Metro.co.uk, dokazuje da je piti iz takve boce jednako lizanju WC-školjke s obzirom na to da je prekrivena klicama i mikrobima.

Istraživanje je provedeno nad upotrebljavanim bocama vode, koje su sportaši koristili tjedan dana. Boca s najvišim brojem bakterija premašila je broj bakterija na WC-školjci, što je zabrinjavajuće jer, za razliku od WC-a, bocu koristimo ustima.

Velik broj bakterija koje nalazimo na bocama rezultat je jednostavnog zanemarivanja pranja, s obzirom na pretpostavku kako je voda koju punimo ionako čista.

Alergija Gubite vrijeme Ovo radite da se zaštitite od bakterija, ali potpuno je beskorisno

Osim količine bakterija u takvim bocama, zabrinjavajuća je činjenica kako je 60 posto tih bakterija odgovorno za bolesti. Osjećate se loše? Možda se odgovor nalazi upravo u boci iz koje pijete vodu.

Osim redovitog pranja, preporučuju se boce od nehrđajućeg čelika i naravno, one bez čudnih zakrivljenosti čije je kutove teško dosegnuti. 

>> Tjelesna aktivnost smanjuje opasnost od razvoja pet teških bolesti

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • Spezispezi:

  Drugim riječima; pijte Janu ili koju drugu vodu, jer ako slučajno nalijete u tu bocu vodu iz slavine otrovati ćete se i umrijeti. sve kombinacije osim da Todorićima i Cocacolama dajete lovu će vas koštati života. Ovakve bedastoće se ciklično ... prikaži još! ponavljaju u medijima a možda se nađe koji naivac da i povjeruje.

 • fora245:

  ma da treba uvijek kupiti novu bocu od pola litra za 20 kn u dubrovniku

 • Avatar Krapinski Čovjek
  Krapinski Čovjek:

  Malo imuniteta ne škodi. Uostalom, pijemo iza sebe a ne iza drugih.