Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odviknite se što prije

Grizenje noktiju nije samo ružna, već i vrlo opasna navika

Žena čita novine i grize nokte
Foto: Thinkstock
03.07.2014.
u 16:00

Ako vam dosad nije uspijevalo, možda će vas ove informacije dodatno potaknuti da se što prije riješite te ružne navike zbog kojih su vaši nokti uništeni

Grizete li nokte? Pokušavate se toga riješiti? Borite se sa stresom?

Ako vam dosad nije uspijevalo, možda će vas ove informacije dodatno potaknuti da se što prije riješite te ružne navike zbog kojih su vaši nokti uništeni.

Član američke dermatološke udruge Richard Scher za Time je iznio koji problemi vrebaju zbog ove ružne navike i zašto ona može biti opasna po zdravlje. Ispod noktiju kriju se različite bakterije, poput salmonele i E. coli, a koje ćete lako unijeti u organizam grizenjem noktiju. Ove bakterije lako će izazvati grčeve u trbuhu i proljev.

Nije samo problem kad je riječ o noktima. Ne smijemo zanemariti niti zanoktice. Kada grizete njih, povećavate rizik da se to područje nokta inficira i zagnoji uz crvenilo i otok. Možete "zaraditi" i gljivice pa posjet liječniku može biti vrlo izgledan zbog "saniranja štete".

Dermatologinja Chris Adigun upozorila je da nije rijetko i prenošenje virusnih (HPV) bradavica s ruku na usta i lice. Ako grizete nokte, uništavate i zube jer se tijekom vremena oni mogu pomaknuti, ali i postati čudno izobličeni. Kod osoba koje grizu nokte česte su infekcije desni.

Grizenje noktiju obično ima nekakvu psihološku pozadinu, ali potrebno je naći neko drugo rješenje za oslobađanje od stresa. Na tržištu postoje mnogi proizvodi koji mogu pomoći da se riješite ove navike, ali ako ni to ne pomaže, obratite se liječniku da se uz stručni nadzor oslobodite grizenja noktiju što prije.

>>7 znakova o zdravlju koje vam šalje tijelo, a na koje ne biste smjeli odmahnuti rukom

>>7 stvari koje će vam nokti otkriti o vašem zdravlju

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije