Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Djeca rođena u između u proljeće i ljeto osjetljivija na gluten

Ovo je jedan od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja, a o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremen način života i zagađenje okoliša
05. lipnja 2011. u 15:34 4 komentara 7 prikaza
hrana
Foto: Arhiva VL

Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana netolerancije na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), što dovodi do znatno izmijenjenog stanja u organizmu koje izaziva kronične upale crijeva. Simptomi su promjenjivi i često ostaju latentni godinama, ili su toliko zamagljena da oboljeli, dok pate od drugih zdravstvenih probelema i liječe se, ne može gu locirati izvor problema - celijakiju. Ovo je jedan od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja, a o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremen način života i zagađenje okoliša.

Ne iznenađuje tako da je među celijakičarima sve više oboljele djece. Sama celijakija je bolest koja se ne mora nužno razviti iz netolerancije na gluten. Istraživači na Massachusetts General Hospital u Bostonu otkrili su vezu između datuma rođenja i netolerancije na hranu. Ljudi rođeni između proljeća i ljeta, u sezonama alergija imaju veču vjerojatnost da će razviti celijakiju. Istraživači nastavljaju s radom jer su brojke pokazale da je čak 57 posto celijakičara rođeno upravo između ožujka i kolovoza.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar kelt
  kelt:

  Koja je ovo budala pisala: \"Djeca rođena u između u proljeće i ljeto osjetljivija na gluten\"

 • Felicijen:

  \"Djeca rođena u između u proljeće i ljeto\" !? Koji je ovo jezik !?

 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Kakvi idioti.Da sam normalan,poludio bih.