Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život s celijakijom

Djeca rođena u između u proljeće i ljeto osjetljivija na gluten

hrana
Arhiva VL
05.06.2011.
u 15:34

Ovo je jedan od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja, a o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremen način života i zagađenje okoliša

Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana netolerancije na gluten (protein pšenice i drugih žitarica), što dovodi do znatno izmijenjenog stanja u organizmu koje izaziva kronične upale crijeva. Simptomi su promjenjivi i često ostaju latentni godinama, ili su toliko zamagljena da oboljeli, dok pate od drugih zdravstvenih probelema i liječe se, ne može gu locirati izvor problema - celijakiju. Ovo je jedan od onih bolesti koje spadaju u veliku obitelj alergije i nepodnošenja, a o kojoj se vrlo malo zna, a njezin je glavni uzrok suvremen način života i zagađenje okoliša.

Ne iznenađuje tako da je među celijakičarima sve više oboljele djece. Sama celijakija je bolest koja se ne mora nužno razviti iz netolerancije na gluten. Istraživači na Massachusetts General Hospital u Bostonu otkrili su vezu između datuma rođenja i netolerancije na hranu. Ljudi rođeni između proljeća i ljeta, u sezonama alergija imaju veču vjerojatnost da će razviti celijakiju. Istraživači nastavljaju s radom jer su brojke pokazale da je čak 57 posto celijakičara rođeno upravo između ožujka i kolovoza.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar kelt
kelt
17:17 05.06.2011.

Koja je ovo budala pisala: \"Djeca rođena u između u proljeće i ljeto osjetljivija na gluten\"

FE
Felicijen
17:59 05.06.2011.

\"Djeca rođena u između u proljeće i ljeto\" !? Koji je ovo jezik !?

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
18:43 05.06.2011.

Kakvi idioti.Da sam normalan,poludio bih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije