Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogu se ošetiti

Daske za rezanje, ribež... Ove stvari nikada ne biste trebali stavljati u perilicu suđa

shutterstock
16.01.2021.
u 07:00

Možda se bojite ručno očistiti čaše od dragocjenih kristala, ali perilica posuđa može nanijeti još veću štetu.

Perilica posuđa je jedan od najkorištenijih uređaja u gotovo svakom kućanstvu. Koristi se nakon svakog jela, ali mnogi ne znaju da nisu svi pribor za jelo i posuđe prikladni za perilicu posuđa. Ne mogu svi predmeti izrađeni u kuhinji izdržati visoke temperature perilice posuđa koje moraju dosegnuti kako bi ubile mikrobe i učinkovito čistile, kako prenosi Reader’s Digest.

Deterdžent za pranje posuđa
Iako biste pomislili da možete koristiti deterdžent za pranje suđa ako vam ponestane tableta za perilicu, to nije tako. Naime, deterdžent će samo stvoriti ogromne mjehuriće koji nisu učinkoviti za čišćenje, ali će i preplaviti perilicu. 

Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo...

1/6

Posude za van
Izvrsne su za uzimanje ručaka na posao ili grickalica u pokretu, ali kad ih trebate ubaciti u perilicu posuđa, pripazite. Ako proizvođač nije jasno označio stavku kao "prikladnu za perilicu posuđa", to znači da nije sigurna za perilicu. Toplina iz vode ili tijekom razdoblja sušenja može rastopiti ili promijeniti kemijski sastav posude.

Bakrene posude
Stavljanje ovih posuda u perilicu posuđa, promijenit će njihovu boju u hrđavu. To uključuje i šalice te džezve. Čak i ako ih svakodnevno koristite, operite ih ručno ako želite da ostanu sjajne.

Drveni pribor i daske za rezanje
Zbog visoke temperature perilice posuđa dok radi, drvo također riskira da promijeni svoju konzistenciju. Najbolje je prati ručno toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa.

Kristalno staklo i posuđe
Možda se bojite ručno očistiti čaše od dragocjenih kristala, ali perilica posuđa može nanijeti još veću štetu. Vremenom visoke temperature u perilici za pranje posuđa, njegov ciklus čišćenja i neposredna blizina drugih predmeta mogu prouzročiti pucanje, usitnjavanje ili uklanjanje sjaja vašeg kristala. Da biste svoj kristal pravilno očistili, zagrijte dvije šalice octa i ulijte ga u veću posudu. U ocat stavite čaše ili zdjelice i namačite tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite ručnikom za savršen sjaj.

Ribež za sir
Nemojte se iznenaditi ako ga stavite u perilicu posuđa i izgleda gotovo netaknuto kad ga izvadite. Perilica posuđa nema sposobnost pokupiti sve sireve skrivene duboko u ribežu. Bolje je da se sami pobrinete za ovo.

Otmjeni noževi visoke kvalitete
Oni obavljaju sav posao kada je potrebno narezati hranu. No, iako možda se ne biste željeli porezati tijekom pranja, ni perilica posuđa neće im dobro doći. Iako neke perilice imaju posebnu policu za noževe, ciklusi i abrazivni deterdženti i dalje će otupiti oštrice.

Zdjela vašeg ljubimca
Razmislite o tome gdje su bila usta vašeg psa ili mačke - ona najvjerojatnije sadrže bakterije koje bi mogle razboljeti vas i vašu obitelj. Umjesto toga, operite njegove stvari ručno i pustite da se osuše na zraku.

Dermatolog uz pomoć naranče objasnio zašto ne treba koristiti maramice za uklanjanje šminke!

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:05 16.01.2021.

uništi perilicu za sekundu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije