Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na žlicu

Danas pripremite ovo divno varivo od poriluka na način koji obožavaju i najmlađi članovi obitelji

Marija Herjavić Jerkić
19.07.2022.
u 10:14

Prije nego počnete s kuhanjem, očišćeni i narezani poriluk ubacite u lonac i prelijte kipućom vodom. Poklopite i pustite da stoji neko vrijeme, voda će izvući gorčinu zbog koje klinci ne vole poriluk.

Recept nam je posudila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić čije smo recepte bezbroj puta isprobali i svaki put smo polizali tanjure. Pripremite ovo ukusno varivo i uvijerite se sami. Mi smo pripremili varivo za četveročlanu obitelj, a vi količine sastojaka možete prilagoditi prema potrebi.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Varivo od poriluka i piletine

Sastojci:

1 komad otkoštenih pilećih prsa

3 veća poriluka 

1/2 kg krumpira

1 glavica luka

1 veća mrkva, ili 2 manje

1 paprika babura

1-2 češnja češnjaka

2-3 žlice umaka od rajčice

1 l temeljca, i još malo po potrebi

listovi peršina, ljupčaca i celera

začini (sol, papar, crvena slatka paprika, lovor, malo šećera)

Priprema:

Poriluk očistite, narežite i u loncu prelijte kipućom vodom. Zatvorite poklopcem i pustite da stoji dok trenutka kad ćete ga dodati u varivo. Vodu bacite, ona izvlači gorčinu i onaj okus poriluka koji ljudi uglavnom ne vole. Meso narežite na kockice željene veličine, te začinite solju i crvenom slatkom paprikom. Bacite na zagrijano ulje i okrećite na vatri dok lijepo ne porumeni. Dodajte dobro usitnjeni luk, češnjak, papriku i dio mrkve, posolite i pirjajte sve zajedno dok ne uvene i ne ishlapi sva tekućina. Dodajte i ostatak mrkve narezane na kockice. Zatim dodajte umak od rajčice. Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici. Tako će se najbolje raspasti prilikom kuhanja i dati gustoću varivu. Tako usitnite i luk, a kasnije i rajčicu. U varivo dodajte ocijeđeni poriluk, krumpir narezan na kockice, celerov list, peršin i ljupčac, lovor, ostatak začina, temeljca (ili vode) da sve prekrije i kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još začina, a ako je potrebno zgusnuti juhu, zgnječite nekoliko kockica krumpira.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije