Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima li boljeg poziva za vinski obilazak Crne Gore?

Crna Gora je zemlja vranca i kratošije, o kojoj pisani tragovi postoje od 15. stoljeća

privatni album
06.05.2025.
u 07:00

Međunarodni dan kratošije bio je dobar povod za obilazak crnogorskih vinarija i vinograda koji zauzimaju važno mjesto na vinskoj karti.

Međunarodni dan kratošije, najstarije izvorne crnogorske sorte, bio je povod vinskog putovanja u Crnu Goru nakon, moram priznati, preduge stanke od 13 godina. Tada je moj posjet bio vezan za mediteransku udrugu Assemblée des Citoyens et Citoyennes de la Mediterranée, pa je jedina vinska stanica bila vinarija 13. jul – Plantaže. Već onda bilo je neopisivo osjetiti veličinu čuvene crnogorske vinarije ali i zapamtiti okus finoga vranca i zavodljivog slatkoga meduna. Jednu bočicu i dalje čuvam, u mojem posebnom vinskom hladnjaku. Kažu mi Crnogorci da može još odležavati ... Pustit ću ga, nek’ još traje, a nedavne crnogorske vinske pustolovine, ipak ćemo započeti u - prošlosti.

Preskočimo li daleku povijest i tradiciju proizvodnje vina s kraja 12. stoljeća, o novijoj se može čitati u poznatim knjigama iz prošloga stoljeća, poput “Zlatne knjige o vinu” Ivana Sokolića (Izdavač Otokar Keršovani, 1976.). Opisi su tako lijepi i točni: “ Crnogorska vinogradarska zona se uglavnom poklapa sa zonom Crne Gore u kojoj vlada izmijenjena mediteranska klima – jadranska i jadransko-visinska. Ona obuhvaća Crnogorsko primorje i područje koje gravitira Skadarskom jezeru do nadmorske visine od oko 500 m. U njoj divlja loza od iskona raste u šumskoj vegetaciji, a kultura vinove loze potječe iz predslavenskih vremena. Nju su Slaveni pri doseljenju u ove krajeve zatekli, brzo usvojili zajedno s vještinom spravljanja vina i utkali je u svoj život i običaje. Zajedno s maslinom, u primorju, ona je bila stoljećima glavna poljoprivredna kultura i izvor blagostanja ovih krajeva.”

Foto: privatni album

U nastavku teksta saznajemo da su u crnogorskom primorju terasasti vinograd zamijenjeni onima u poljima, gdje je obilje sunca i topline pogodovalo za dozrijevanje crnoga grožđa i vrhunskoga vina. U bokeškome vinogorju spominjale su se najviše crne sorte kadarun i plavka, a od bijelih žižak. Za budvansko-barsko vinogorje bila je karakteristična sorta japudžak od koje se radilo bijelo vino postupkom za crno (današnja jantarna vina). Od crnih vina bila je zastupljena samo kratošija. U Ulcinjskom je vinogorju bila crna sorta zadrimka, kasnije potisnuta kratošijom i vrancem.

U Podgoričkoj regiji broj sunčanih sati bio je sličan kao na moru stoga su uvjeti za proizvodnju vina bili kao i u Primorju. Ondje je najpoznatije Crmnično vinogorje sa sortama kratošijom i vrancem. Vranac se svuda spominje kao najbolja sorta za crna vina, on se potom širi i u Makedoniju i Hrvatsku (Konavle). Vranac daje jaka, harmonična, alkoholna vina, s umjerenim kiselinama, ugodnoga i finoga okusa. Oko rijeke Crnojevića vinova loza se gaji na crvenici na kojoj dominira kratošija; od nje se, osim vina, proizvodi i vrhunska rakija. Tadašnji Agrokombinat 13. jul bio je glavni proizvođač grožđa i vina, s dvije važne etikete, crnim Vrancem i bijelim Krstačem.

Foto: privatni album

A kako je danas? I danas je Podgorička regija vinogradarski najveća, a od ukupno 2800 ha, čak 2300 pripadaju vinariji 13. jul – Plantaže. I dalje je vranac najvažnija sorta i prva nam padne napamet kada govorimo o Crnoj Gori – čak 70% vinograda je pod vrancem, 4% pod kratošijom, a manji postoci pod međunarodnim sortama, najviše merlotom i cabernet sauvignonom, nešto marselanom. Od bijelih su najzastupljeniji chardonnay i sauvignon blanc, te malvasia aromatica. Zanima li nas neka službena brojka, podaci kažu da u Crnoj Gori ima tristotinjak proizvođača grožđa i 85 proizvođača vina; najveća vinarija je 13. jul –Plantaže s proizvodnjom 10-14 mil. litara vina. 70% crnogorskih vina proizvodi se od čistog vranca ili s drugim sortama u cuvéeima, a 25% od ukupne proizvodnje odnosi se na bijelo vino. U posljednje vrijeme sve se više proi- zvode bijela i ružičasta vina, a ima i pjenušavih. Crnogorska vina izvoze se u čak 42 države.

Crna Gora ima sve valjane preduvjete da je nazovemo vrlo zanimljivom butiknom vinskom zemljom. Rekao je tako i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanom obilježavanju Međunarodnog dana kratošije nedavno u Podgorici, u vili Gorica. U okviru manifestacije o kratošiji je govorila prof. dr Vesna Maraš s Biotehničkog Fakulteta Sveučilišta Crne Gore, naglasivši da se prvi spomen kratošije nalazi u Budvanskom statutu iz 1426. godine. “ Najstariji pisani trag o imenu i značaju crnogorske sorte “kratošija” nalazi se u srednjovjekovnom Statutu grade Budve koji datira iz 15. stoljeća. U 29 poglavlja srednjovjekovnog Statuta Budve navodi se pravna problematika u vezi budvanskih vinograda, grožđa i vina. Posebno je interesantno 261. poglavlje, koje je posvećeno kratošijskim vinogradima, što ukazuje na značaj sorte kratošije u to vrijeme”, navodi prof.dr Vesna Maraš koja je mnoga svoja istraživanja posvetila toj sorti.

Foto: privatni album

Napomenimo da je sorta kratošija poznata u Hrvatskoj pod imenom tribidrag /pribidrag/ crljenak kaštelanski, primitivo u Italiji i zinfandel u Americi. Tek nedavno (2001.) genetskom se analizom dokazalo da se pod svim tim imenima krije – ista sorta. Tijekom putovanja po Crnoj Gori, imala sam prigodu upoznati neke vinarije i vinare: oduševila me iznimna srdačnost, ali i profesionalnost pri proizvodnji i predstavljanju vina. Vina su jako dobra ili odlična, vranac je prvi, najmoćniji i najosebujniji: tradicija, terroir, znanje i dugo poznavanje sorte – govore više od riječi, u tečnim gutljajima koji kao da izgovaraju stihove “Gorskoga vijenca” Petra Petrovića Njegoša.

Vinarija Vučinić – Zenta bila je prva koju smo posjetili u vinskoj podregiji Podgorice, u mjestu Rogami, u bazenu Skadarskog jezera. Najvažnija su crna vina, vranac, cabernet sauvignon i kratošija, odležana u srednje dimljenim francuskim i američkim hrastovim bačvama. Vinarija Radević nastala je kao dječački san vlasnika dr. Gorana Radevića, koji se nakon 27 godina rada u svijetu vratio u rodni Rogami iznad rijeke Zete. Proizvodnja je počela 2016. uz pomoć stručnjaka, poznatog tehnologa Ivana Dašića, koji je radio u Plantažama stavljajući potpis na 16 milijuna litara vina godišnje, a u vinariji Radević vodio je proizvodnju preciznih, čistih, vrhunskih vina te odlične rakije do svoje nedavne smrti.

Foto: privatni album

Vinarija Keković nastavlja 40 godišnju tradiciju proizvodnje vrhunskih vina kroz tri generacije obitelji Keković, u srcu Crne Gore, u Novom Selu. Jedna je od najbrže rastućih u Crnoj Gori: 2019. God. proizveli su 5500 butelja, a danas ih proizvode čak – 50.000! Imaju 9 etiketa od sorata chardonnay, sauvignon blanc, vranac, merlot, kratošija, i cabernet sauvignon. Uz vina, vlasnik Dejan Keković ponosan je na “Školu vina”, prvu u Crnoj Gori, gdje se uči o vinogradarstvu, proizvodnji vina, kušanju i vinskom bontonu.

Vinarija Patrimonio, čiji je vlasnik Radosav Brnović, nalazi se u srcu Bobije, u općini Cetinje gdje su oko 3 ha zasađena novim vinogradima, a naglasak je (uz nazaobilazni vranac) na bijelim sortama – chardonnayu, sauvignonu i malvaziji aromatici (malvasia di Candia)! Vinarija je savršeno ukomponirana u krajolik, a s terase se pruža prelijepi pogled na Skadarsko jezero.

Vinarija Marković okružena je planinama, a nalazi se u mjestu Dobrsko selo, nedaleko od Cetinja. Mladi vlasnik Nikola naglašava da su posebni po tamjanikama, crnoj i bijeloj. Pogled s terase je čaroban, savršen za bijeg na odmor od nekoliko dana tijekom kojih ćete zaboraviti na stres suvremenog života.

Foto: privatni album

13. jul – Plantaže više od pola stoljeća, jedan je od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i rakije u jugoistočnoj Europi. Kad se nađete usred nepreglednih vinograda, okruženi lozom (i maslinama) osjećaj strahopoštovanja prema prirodi postaje gotovo nadrealan. Najveći vinogradi u Europi, koji se protežu “u komadu” i sastoje od 10 milijuna trsova, nalaze se na 2300 hektara, na Ćemovskom polju. Vranac je posađen na dvije trećine vinograda, od bijelih se uzgaja crnogorski krstač. Vinarija ima 3 vinska podruma: Lješkopolje (Stari podrum; postoji od 1963.), Ćemovsko polje (podrum iz 1981.) i Šipčanik, koji je najatraktivniji, u obliku zavojitog tunela dugog 356 m, površine 7000 m2, na prostoru nekadašnjeg vojnog aerodroma. Šipčanik je prava vinska riznica u kojoj odležava 2 milijuna litara vina i gdje se katkad održavaju i vinske degustacije i posebne svečanosti. Ima li boljeg poziva za vinski obilazak Crne Gore?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata