Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršeno

Čokoladna torta bez trunke brašna – nagrada koju ste ovaj vikend zaslužili!

06.03.2021.
u 07:00

Ako povremeno imate potrebu uživati u istinskom okusu čokolade, a da vas brašno pritom ne ometa, ovo je pravi kolač za vas. Priprema je brza i jednostavna, a doživljaj božanstven.

Ovih dana imate pojačanu potrebu za čokoladom? Slavite rođendan? Ili, jednostavno želite nekoga ugodno iznenaditi? Štogod bilo, čokoladnu krizu riješite ovim genijalnim kolačem u kojem nema brašna - to uvijek dobro zvuči, zar ne?!

Čokoladna torta bez brašna

Sastojci:

200 g neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa

200 g tamne čokolade, 70 % kakaa

1 žlica jake kave

6 velikih jaja

250 g šećera

70 g kakaa u prahu plus dodatno za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Premažite kalup promjera 20 cm s malo maslaca i obložite masnim papirom. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude s vodom koja vrije na srednje laganoj vatri. Grubo nasjeckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno miješajući da smjesa postane glatka i sjajna. Pažljivo maknite posudu s vatre, umiješajte kavu i ostavite da se smjesa malo prohladi. Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije različite posude. Umutite od bjelanjaka snijeg s mekanim vrhovima, otprilike minutu-dvije. Dodajte šećer u žumanjke i tucite 7 minuta ili dok ne poprime blijedožutu boju. Prosijte u smjesu kakao u prahu i prstohvat morske soli, a zatim laganim pokretima miješajte da se lijepo sjedine. Zatim umiješajte otopljenu čokoladnu smjesu i, na kraju, lagano umiješajte bjelanjke, preklapajući špatulom smjesu dok ne postane fina i glatka. Prebacite je u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u tijesto ne iziđe čista. Ostavite da se kolač posve ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ukrasite voćem po želji i kakao prahom pa poslužite.

Foto: Shutterstock

Komentara 1

MO
montello
18:15 06.03.2021.

fali slag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije