Sada je pravo vrijeme za jačanje obrambenih sposobnosti organizma. Zdrav imunološki sustav ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući kvalitetan san, dobru higijenu, upravljanje stresom i, ne manje važno, uravnoteženu prehranu. Čak 80% imunoloških stanica nalazi se u crijevima, a stručnjaci sve više razumiju koliko prehrana utječe na jedinstvenu mješavinu korisnih bakterija u probavnom traktu, poznatu kao mikrobiom, koja utječe na cjelokupni imunitet, piše Huffpost.
“Imunološki sustav je složena mreža organa, tkiva i stanica,“ rekao je dr. Carlos Zambrano, specijalist za infektivne bolesti. “Kada tijelo ne dobiva ključne hranjive tvari, imunitet može oslabjeti, čineći vas podložnijima infekcijama.” “I najmanji pomak može pomoći,“ rekla je nutricionistica Toby Amidor. Iako naglašava da ne postoji čudesna namirnica koja će u potpunosti ojačati vaš imunitet, slijedeće su namirnice koje stručnjaci za prehranu i infektivne bolesti uvijek drže pri ruci. Saznajte zašto ih koriste i koje biste mogli dodati na svoj popis za kupovinu.
Prvi na listi je dobri stari – češnjak! Ima protuupalna i svojstva jačanja imuniteta. “Češnjak djeluje na aktivaciju određenih kemikalija u imunološkom sustavu odgovornih za borbu protiv virusa i bakterija te cilja upalne stanice,“ rekla je dr. Tania Elliott, glasnogovornica Američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju. Iako toplina može uništiti neke od tih korisnih tvari, istraživači na Sveučilištu Penn State otkrili su da usitnjavanje ili sjeckanje češnjaka aktivira njegov glavni bioaktivni spoj. Ako želite izbjeći intenzivnost sirovog češnjaka, nasjeckajte ga i ostavite da odstoji 10-15 minuta prije kuhanja.
Iako većina ljudi pribjegava citrusima za vitamin C, zelene ili crvene čili papričice sadrže gotovo jednaku količinu ovog snažnog antioksidansa, koji ima antivirusna svojstva i može stimulirati proizvodnju antitijela, pa pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija kada imate gripu, prema dr. Johnu La Pumi, autoru “ChefMD-ove velike knjige o kulinarskoj medicini”. “Namirnice koje sadrže vitamin C trebali biste unositi dva puta dnevno kako biste ga u potpunosti apsorbirali,“ rekao je. Kao dodatni bonus, dr. Elliott kaže da začinjene namirnice sadrže kapsaicin, spoj koji može razrijediti sluz, čime se smanjuje prostor za viruse i bakterije koje uzrokuju upale.
Poput češnjaka, đumbir ima antivirusna i antibakterijska svojstva i posebno je dobar za sprečavanje ili smirivanje grlobolje. Jedna in vitro studija otkrila je da je otopina đumbira djelotvorna protiv tri patogena koji obično uzrokuju infekcije grla, a druga je pokazala da je otopina đumbira usporediva s antibioticima u liječenju bakterija koje uzrokuju streptokoknu upalu grla. “Đumbir sadrži gingerole, spojeve koji djeluju protuupalno,“ rekla je Amidor. Studije su testirale ekstrakt đumbira u različitim količinama i ukazuju na to da je više bolje, pa naribajte ili narežite svježi đumbir u juhe, smoothieje, juhe ili čaj za dodatne pogodnosti.
Amidor voli držati suncokretove sjemenke pri ruci kao međuobrok jer su bogate vitaminom E i mineralima vezanim za imunitet. Nedostatak vitamina E povezan je sa smanjenom aktivnošću bijelih krvnih stanica, koje inače sprječavaju širenje virusa. Sjemenke suncokreta također sadrže magnezij, a manjak tog minerala povezan je sa smanjenom aktivnošću imunoloških stanica, povećanim oksidativnim stresom i povećanom upalom.
Oslonite se i na konzerviranu ribu. Većina ljudi teško dobiva dovoljno vitamina D, posebno tijekom hladnijih mjeseci. “Zimi, koža stvara premalo vitamina D jer je kut sunca prenizak,“ kaže La Puma. Istraživači s Harvarda otkrili su da su osobe s niskom razinom ovog nutrijenta imale oko 40% veću vjerojatnost da su nedavno preboljele respiratornu infekciju u usporedbi s osobama koje su imale dovoljno vitamina D. Vitamin D potiče proizvodnju antimikrobnih spojeva koji mogu neutralizirati infektivne agense, uključujući virus gripe. Losos je jedan od najboljih izvora ovog nutrijenta; jedna porcija od 100 grama sadrži dvije trećine dnevne preporučene doze vitamina D, a konzervirani losos ili riba u pakiranju lako se dodaju u salatu ili kao namaz na krekere.
Premda se previše soli može smatrati štetnim, Elliott kaže da je krupna morska sol dobra za ublažavanje grlobolje. “Grgljanje tople slane vode, posebno s morskom soli, može imati protuupalni učinak,“ rekla je. “Pomaže isprati viruse, bakterije, alergene i sluz iz grla. Što je sol krupnija, to je bolje.“ Jedna studija otkrila je da su sudionici koji su grgljali morsku sol smanjili trajanje prehlade u prosjeku za gotovo dva dana, smanjili upotrebu lijekova za prehladu za više od jedne trećine i manje su prenosili infekciju na članove kućanstva. “Hidratacija je važan dio podrške vašem imunološkom sustavu,“ rekla je Glassman, “a ljudi često ne piju dovoljno tekućine zimi.“ Njezin je savjet opskrbiti se čajem. Posebno voli čaj od kurkume, koji sadrži spoj kurkumin, poznat po protuupalnom djelovanju.
Jedna iznenađujuća namirnica može poboljšati imunitet čak i u malim količinama, otkriva studija