Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovačka trilogija

Zurovcu za režiju ostalo ono što mu je Mani Gotovac ostavila

07.08.2015., Knezev dvor, Dubrovnik - Druga dramska premijera 66. Dubrovackih ljetnih igara prema drami Ive Vojnovica 'Dubrovacka trilogija', u reziji Stase Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla izvedena u Knezevom dvoru.  Photo: Grgo Jelavic/P
12.08.2015.
u 15:28

'Na taraci' je potresni vrhunac i gotovo filmski izvedena dionica

„Dubrovačka trilogija" Ive Vojnovića zamišljena kao hommage velikom redatelju Kosti Spaiću prometnula se u najiščekivaniju premijeru 66. Dubrovačkih ljetnih igara i tako preuzela primat Houellebecqovim „Elementarnim česticama".

Neprofesionalan potpis

Već danima prije premijere, pa tako i dan nakon premijerne izvedbe, ulaznice su bile rasprodane, čemu je vjerojatno osim atraktivne glumačke podjele pridonijela i lokacija predstave smještena u atraktivni atrij Kneževa dvora i vizualno upravo senzacionalan prostor pred Dvorom.

Dramaturške preradbe Vojnovića dohvatila se dramska ravnateljica Igara Mani Gotovac koja je neuobičajeno, pa i neprofesionalno potpisala i izbor glumaca i prostora.

Što je to onda ostalo na volju redatelju, uglednom hrvatskom koreografu Staši Zurovcu koji je tek četvrti umjetnik u povijesti Igara koji je dobio čast režirati najslavniji Vojnovićev dramski tekst? Očito, rad s iznimno ujednačenim glumcima i pokušaj postupnog gradiranja predstave o mučnoj smrti ne samo ocvale Dubrovačke Republike, nego i zastarjelih feudalnih odnosa koji su društvo vodili u natalitetni ponor.

Tako je politički sudbonosan „Allons enfants!" tek vanjski okvir za intimnu dramu obitelji Beneša u „Sutonu" koja pak potresni vrhunac doživljava u trećoj, najrazigranijoj i gotovo filmski izvedenoj dionici tragedije „Na taraci", u kojoj se zahuktala turistička svakodnevica Dubrovnika potpuno uklapa u Vojnovićev žučljivi rukopis. Motiv jalove ljubavi bez potomaka i budućnosti osobito je naglašen činjenicom da Orsata, kapetana Luju i Marka te Dešu, Pavlu i Lidiju glume isti glumci, čak i glasovno nabildani, moćni Mislav Čavajda te briljantna Jadranka Đokić, jedna od rijetkih glumica koje istom uvjerljivošću mogu glumiti, pojednostavljeno rečeno, i sveticu i kurvu. U brojnoj glumačkoj ekipi ipak treba pohvaliti glumačku dubrovačku postojanost Mara Martinovića i Branimira Vidića, ali i dubinsko poniranje u glumu Dubravke Miletić u ulozi Mare Beneše, svjetleću legendu dubrovačkog teatra Milku Podrug Kokotović, ali i danas najveću hrvatsku tragetkinju Doris Šarić Kukuljicu u ulozi nesretne Mare.

Prilika mlađima

Boris Svrtan kao Knez, ali i kao gospar Lukša ostao je nedorečen, ali su zato od mlađih glumaca prilike najbolje iskoristili Nikola Baće kao Vuko i odlična pjevačica Laura Hladilo kao Jelka. Posebnu pohvalu zaslužuju i kostimi Doris Kristić, a šteta je što je Matej Meštrović, ovdje u ulozi skladatelja i pijanista, dobio premalu minutažu. Istina, zbog specifične akustičnosti Kneževa dvora, glasovi glumaca znali su se izgubiti u njegovim kamenim bespućima. Ali, nije se zato izgubio Vojnovićev dekadentni, autoironični duh koji je imao snagu proroka.

>> Michela Houellebecqa patološki ne vole kukavice, nepismeni i neinteligentni

Komentara 4

NE
Neba
16:24 12.08.2015.

Ocito Mani nije imala hrabrosti potpisati i reziju, pa je potpisala covjeka koji je radio scenski pokret...tu su krenule trzavice... Mani se Mani Dubrovnika

IV
IvanXXIII.
17:54 12.08.2015.

Ta mani se, Mani!

OB
ObrenM
18:23 12.08.2015.

Kada cete prestati sa senilnom babubskarom Mani osobom kocijaskoga repertoara.Nasa domovina nije zasluzila postupak islamista prema pok. Salopeku,jer smo se uvijek korektno odnosili prema muslimanima ukljucivsi i broj djamija kod nas.Tada nastupa osoba bez pameti i uz pomoc postenjaka Sipusa uvrscuje elementarne cestice na dubrovacke ljetne igre iako je i Mup bio protiv toga,a sada mudro suti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije