Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak dive burnog života

Kao balerina u NDH spašavala je Židove i Rome, a ljubovala s najvećima - Danilom Kišem, Rankom Marinkovićem...

Foto: Privatni arhiv
1/6
06.07.2020.
u 13:08

U 92. godini života preminula je slavna glumica Zdenka Heršak.

Glumačka diva Zdenka Heršak preminula je u Zagrebu u 92. godini. Svoj život na kazališnim daskama Heršak je započela kao balerina, i to u doba Nezavisne države Hrvatske. Kasnije se u jednom od intervjua prisjetila kako je to bilo prekrasno vrijeme za kulturu, u kazalištu se igrala velika literatura, a na svakom se koraku vidjelo, kazala je, da država stoji iza kulture. No, sa svojom je obitelji u to doba riskirala život spašavajući Rome i Židove, skrivajući ih u gostionici njenog oca, kultnom mjestu u koje je svojedobno zalazio i grof Kulmer. 

Zbog ozljede koju je zadobila na Akademiji, napustila je balet i otišla u glumačke vode. Tadašnju Zemaljsku glumačku školu završila je u Zagrebu, neko vrijeme bila je glumica u Jadran filmu, a zatim radila i u dubrovačkom kazalištu. A kada je Branko Gavella 1953. osnovao svoje kazalište u Frankopanskoj, pridružuje mu se na njegov poziv i tamo ostaje sve do mirovine.

Glumila je u nizu predstava, ali i više od šezdeset filmova i serija. S glumom je obišla cijeli svijet, a vodila je buran i strastven život o čemu je i napisala i desetak knjiga. Nikada nije priznala koliko se puta udavala no rado je i često, bez ustručavanja, pričala o svojim ljubavnicima, redom velikim piscima i umjetnicima. 

Tako je o našem velikom književniku Ranku Marinkoviću u svojoj devetoj knjizi "Nosili me vihori" pisala: "Kad sam došla živjeti u Zagreb, postala sam njegova ljubavnica. Davala sam mu svoje tijelo na njegovo uživanje. I tako je bilo nekoliko godina. Sastajali smo se i viđali po kavanama koje su tada bile u modi kod vrlih umjetnika, njihovih satelita lijepih žena, snobova... Na javnim mjestima bili smo samo znanci. Dolazila sam u njegov stan. Spavali smo na kauču, a do kauča je bio radni stol pun papira. Kad bi odlazio u kupaonicu, iskakala sam iz kreveta i čitala dijelove njegovog novog dramskog teksta. On nikad nije doznao da sam ja skakala gola s kreveta kako bih vidjela što je napisao prethodni dan". 

Poznata kao fatalna i neukrotiva ljepotica, ljubovala je i sa srpskim pjesnikom Oskarom Davičom, o kojem je govorila da ga je zavela unatoč tome što je bio od nje niži. “Rastegnula sam svoje mlado mirisavo tijelo željno igre ljubavi kao meduza po ogromnom kamenu" pisala je u svojim memoarima. Davič ju je nakon afere ostavio bez pozdrava, vjerojatno zbog druge žene, ali Heršak nikada nije žalila zbog svojih ljubavi.

A ljubio ju je i slavni Danilo Kiš, i to pred njenim tadašnjim mužem Vančom Kljakovićem. No, on joj je to bez pogovora dopustio, da isproba nešto drugo, prisjetila se kasnije. 

- Bila je optimistična i znatiželjna, osoba velikog vitaliteta i energije, teatar i život shvaćala je kao igru u koju se ulazi otvorenog srca. Od početka je bila vedrim duhom Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' - povodom tragičnog odlaska velike Zdenke Heršak kazali su iz njenog matičnog kazališta. 

Komentara 1

NO
nordic
09:38 07.07.2020.

Nisam znao za nju ali mi je drago bilo čitat jedan mali dio njenog života u ovom članku o njoj. 🙏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije